Svjedočenje Rodoljuba Gajića: Tvrdi da nije znao da će Krunić biti ubijen

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić/ Arhiva

BANjALUKA - Bivši radnik Agencije "Sektor Sekjuriti" Rodoljub Gajić, koji je optužen za pomaganje u ubistvu vlasnika te firme Slaviše Krunića,  u Okružnom sudu u Banjaluci je istakao  da nije znao da se sprema ubistvo njegovog poslodavca.

- Kada sam to shvatio bilo je kasno, jer tad mi je već stigla prijetnja od Željka Kovačevića. Rekao mi je da ako ikome kažem o čemu smo pričali otići će i moja i njegova glava, kao i glave članova moje porodice - rekao je Gajić.

U ovom predmetu osim Gajića kojeg terete za pomaganje optuženi su Benedi Đukanović i Emilio Baldo koje terete za organizovanje i  teško ubistvo Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića te ranjavanje vozača Gorana Ilića.

Pomenuti Kovačević takođe je učestovao u zločinu  i on je tokom napada ubijen u razmjeni vatre sa Krunićevim obezbjeđenjem.

Tokom svjedočenja Gajić je ponovio da mu je žao što u to vrijeme nije reagovao, dodajući da danas možda ne bi bio u sudnici da je nekome prijavio o čemu ga je Kovačević ispitivao.

- Plašio sam se da će, ako prijavim, cijela moja porodici biti u opasnosti. Shvatio sam da se nešto dešava, ali nisam znao šta - rekao je Gajić.

Na pitanje članova sudskog vijeća zašto ništa nije pomenuo ni Krunićevoj porodici ili radnim kolegama nakon ubistva, budući da je uhapšen tek 18 dana nakon zločina, Gajić je rekao:

"Kako sad da porodici kažem da sam poznavao Kovačevića… Ne znam… Ne mogu vam to objasniti… Bilo mi je neprijatno da im se obratim. Trebao sam reći, ali nisam. Kajem se zbog toga".

Na pitanja svog branioca Marinka Brkića, pojasnio je da su po njega  10. maja 2019. došla tri naoružana policajca u uniformi, navodeći da ide na informativni razgovor, ali mu nisu pojasnili zbog čega.

Rekao je da su ga odvezli u Zalužane u zgradu Uprave za teški i organizovani kriminal MUP-a RS, a oko 13 časova su ga odveli i na poligraf, na koji je dobrovoljno pristao. Tvrdi da su poligrafsko ispitivanje radili dvije osobe iz Srbije.

- Ispitivali su me normalnim tonom, sve dok nisu pitali u vezi Krunića. Tada su povisili ton i pitali da li sam izvršio ili učestvovao u ubistvu Krunića. Nisu mi saopštili rezultat poligrafa i tada su me lišili slobode.  Bilo je oko 15.30 časova i o tome nisu obavijestili moju porodicu - kazao Gajić.

Tvrdi da su ga kasnije ispitvali inspektori Mladen Milovanović i Milan Ostić koji su mu, kako je rekao,. prijetili da će “dobiti 20 godina robije”, da će mu Centar za socijalni rad oduzeti djecu (dvije maloljetne kćerke) i da će mu supruga ostati bez posla, ukoliko ne kaže da je “to uradio”. Zaprijetili su mu, kako tvrdi, da istu izjavu mora ponoviti i pred tužilaštvom. Pojasnio je da nije jeo gotovo dva dana i da je prilikom ispitivanja bio vezan lisicama za radijator.

- U tužilaštvu su prema meni bili korektni- istakao  je Gajić.

Tvrdi da mu njegova prava nisu bila poznata, navodeći da tada nije znao razliku između izabranog i postavljenog branioca. Kazao je da mu je kao branilac postavljena Aleksandra Metlić, ali tvrdi da je nije zvao on, već policija. Takođe navodi da mu nije ponuđen spisak advokata, kako bi se sam izjasnio.

- Ona me  obavijestila da mi je branilac i bila je sa mnom na saslušanju u tužilaštvu, ali ne i policiji. Ne sjećam se da li sam joj potpisao punomoć, ali znam da nije uložila žalbu kada mi je određen pritvor, niti me je pitala da li će ulagati žalbu- rekao je Gajić.

Naglasio je da je planirao da Kovačeviću vrati dug, sa kamatom, koji je imao prema njemu od 700KM.

-  Kovačević je i prije nego što je razgovarao sa mnom znao određene Krunićeve kretnje. To je znao “svaki građanin”-kazao je Gajić.

Ipak je priznao da je Kovačeviću otkrio detalje o Krunićevom obezbjeđenju i tome kako su naoružani, kao da je u kritično vrijeme Krunić zbog renoviranja stana boravio u Glamočanima. Na pitanje tužilaštva, ali i suda Gajić je izjavio da je tačno sve što je izjavio prilikom saslušanja u tužilaštvu i taj iskaz nije osporavao.

Na naredno ročište vijeće je odlučilo da kao svjedoka suda pozove advokata Aleksandru Metlić, kako bi razjasnili svu situaciju oko Gajića i prigovora na njeno postupanje od strane advokata Marinka Brkića.

IZMJENA

Republički javni tužilac Snježana Petković  na kraju pretresa je izmijenila optužnicu. Izmjene se odnose na sam činjenični opis  optužnice, ali kako tvrdi, optuženima se na teret stavljaju ista krivična djela. Međutim, u odnosu na Gajića u potvrđenoj optužnici je navedeno pomaganje u vezi sa članom 25. Tužilac je ranije napominjala da se radi o grešci, budući da je pomaganje po starom zakonu bilo obbuhvaćeno tim članom, a po novo je to po članu 39. Tužilac je pojasnila da je i na ranijim ročištima ukazivala da se radi o nenamjernoj greški.

Međutim, advokat Marinko Brkić ukazivao je da to što tužilac radi nije izmjena optužnice, već preinačenje krivičnog djela, što smatra nedozvoljenim. Tužilac je braniocima podijelila novu optužnicu, na koju oni nisu mogli da  izjasne što će uraditi na narednom pretresu koji je zakazan za 8. jul, za kada je planirano i iznošenje završnih riječi tužilaštva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana