Свједочење оптуженог за убиство Душка Савановића: Нападнут сам, нисам имао намјеру да убијем

Н.Т.
Свједочење оптуженог за убиство Душка Савановића: Нападнут сам, нисам имао намјеру да убијем

БАЊАЛУКА - Далибор Чамбер (47) из Лакташа, оптужен за убиство Душка Савановића (24) и рањавање Алексе Бабића, тврди да није имао намјеру да никога убије и да је први нападнут из чиста мира.

Чамбер је у бањалучком Окружном суду, као свједок одбране, казао да је кобне ноћи био под дејством таблета и пијан, јер је попио пет "лексилијума", два "золофта" и 16 ракија.

- Тога дана Милан Ђурђевић ме звао на кафу и били смо у "Антиксу" до 18 часова па смо отишли код његове мајке у Јакуповце. Кренули смо кући око 21.30 часова. Милан је на аутопуту обишао бијели аутомобил и свирао. Возач тог аутомобила је узвратио. Свратили смо на "Нис петрол" пумпу да купимо цигарете. Тај ауто је стао, Милан је изашао, а ја сам остао у аутомобилу. Алекса Бабић се попео на праг њиховог возила, лупао по крову и галамио. Изашао сам из аута те видио да су се он и Милан нешто препирали, дјеловало је као свађа. Отишао сам до гепека Милановог аута.  Пришао ми је Савановић и унио ми се у лице - рекао је Чамбер.

Додао је да су он и Савановић један другом рекли: "Шта глумиш ти?".

- Замахнуо сам да га ударим и промашио, а он ме ударио у десно око. Тад ме је Бабић ударио нечим по глави и пао сам. Добио сам шест-седам удараца у главу. Извадио сам пиштољ иза појаса и пуцао између њих, метак је завршио у гуми њиховог возила - казао је Чамбер. 

Бабић и Савановић отишли до свог аутомобила, а он је отишао за њима са пиштољем у руци који је усмјерио у стакло возачевих врата.

- Бабић је тад отворио врата изашао и  ударио ме песницом у главу и кренуо да бјежи те је рекао "Је.. ћу ти мајку". Испалио сам хитац, али нисам знао да сам га погодио. Тада добијам ударац од Савановића, којег нисам ни видио. Пао сам и видио силуету човјека изнад себе. Нисам био свјестан када сам опалио и нисам видио шта је било са њим - рекао је Чамбер.

Истакао је да је потом рекао Ђурђевићу да га вози код брата којем је све испричао, а затим је позвао полицију и предао се и дао пиштољ. Није могао да објасни судском вијећу зашто је те вечери носио пиштољ, за који како је сам потврдио није имао дозволу.

Судије је интересовало зашто је кобне вечери носио пиштољ, поготово када нема дозволу за њега и да ли зна колика је опасност ношења оружја.

- Не знам, Нова година је, мрак.. Иначе сам га ријетко износио из куће. Имам и ја непријатеље - рекао је Чамбер.

Ђурђевић је потврдио да су први нападнути и да су Бабић и остали дошли за њима на паркинг бензинске пумпе "Нис петрол". Казао је да није знао да Чамбер има оружје.

Према оптужници, Чамбер је злочин починио у новогодишњој ноћи, 31. децембра лани око 22.30 часова испред бензинске пумпе "НИС Петрол" у Трну. Ту је дошло до сукоба између њега и Милана Ђуђевића   с једне те Бабића и  Савановића с друге стране. Чамбер је током сукоба прво пуцао на "мерцедес" у којем су били Савановић и Бабић, да би након њиховог заустављања и изласка из аута пуцао на Бабића и погодио га у лијево стопало те кренуо за њим. Савановић је тада кренуо за Чамбером те га ударио  песницом у главу и оборио на асфалт.  Када је пао на леђа Чамбер је из тог положаја испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два до три метра од њега. Савановић је преминуо у болници.

Милан Ђурђевић је признао кривицу те је осуђен на годину затвора за помоћ учиниоцу кривичног дјела. Осуђен је јер је након злочина одвезао Чамбера с лица мјеста те му помогао да сакрије пиштољ и друге трагове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана