Svjedočenje optuženog za ubistvo Duška Savanovića: Napadnut sam, nisam imao namjeru da ubijem

N.T.
Svjedočenje optuženog za ubistvo Duška Savanovića: Napadnut sam, nisam imao namjeru da ubijem

BANjALUKA - Dalibor Čamber (47) iz Laktaša, optužen za ubistvo Duška Savanovića (24) i ranjavanje Alekse Babića, tvrdi da nije imao namjeru da nikoga ubije i da je prvi napadnut iz čista mira.

Čamber je u banjalučkom Okružnom sudu, kao svjedok odbrane, kazao da je kobne noći bio pod dejstvom tableta i pijan, jer je popio pet "leksilijuma", dva "zolofta" i 16 rakija.

- Toga dana Milan Đurđević me zvao na kafu i bili smo u "Antiksu" do 18 časova pa smo otišli kod njegove majke u Jakupovce. Krenuli smo kući oko 21.30 časova. Milan je na autoputu obišao bijeli automobil i svirao. Vozač tog automobila je uzvratio. Svratili smo na "Nis petrol" pumpu da kupimo cigarete. Taj auto je stao, Milan je izašao, a ja sam ostao u automobilu. Aleksa Babić se popeo na prag njihovog vozila, lupao po krovu i galamio. Izašao sam iz auta te vidio da su se on i Milan nešto prepirali, djelovalo je kao svađa. Otišao sam do gepeka Milanovog auta.  Prišao mi je Savanović i unio mi se u lice - rekao je Čamber.

Dodao je da su on i Savanović jedan drugom rekli: "Šta glumiš ti?".

- Zamahnuo sam da ga udarim i promašio, a on me udario u desno oko. Tad me je Babić udario nečim po glavi i pao sam. Dobio sam šest-sedam udaraca u glavu. Izvadio sam pištolj iza pojasa i pucao između njih, metak je završio u gumi njihovog vozila - kazao je Čamber. 

Babić i Savanović otišli do svog automobila, a on je otišao za njima sa pištoljem u ruci koji je usmjerio u staklo vozačevih vrata.

- Babić je tad otvorio vrata izašao i  udario me pesnicom u glavu i krenuo da bježi te je rekao "Je.. ću ti majku". Ispalio sam hitac, ali nisam znao da sam ga pogodio. Tada dobijam udarac od Savanovića, kojeg nisam ni vidio. Pao sam i vidio siluetu čovjeka iznad sebe. Nisam bio svjestan kada sam opalio i nisam vidio šta je bilo sa njim - rekao je Čamber.

Istakao je da je potom rekao Đurđeviću da ga vozi kod brata kojem je sve ispričao, a zatim je pozvao policiju i predao se i dao pištolj. Nije mogao da objasni sudskom vijeću zašto je te večeri nosio pištolj, za koji kako je sam potvrdio nije imao dozvolu.

Sudije je interesovalo zašto je kobne večeri nosio pištolj, pogotovo kada nema dozvolu za njega i da li zna kolika je opasnost nošenja oružja.

- Ne znam, Nova godina je, mrak.. Inače sam ga rijetko iznosio iz kuće. Imam i ja neprijatelje - rekao je Čamber.

Đurđević je potvrdio da su prvi napadnuti i da su Babić i ostali došli za njima na parking benzinske pumpe "Nis petrol". Kazao je da nije znao da Čamber ima oružje.

Prema optužnici, Čamber je zločin počinio u novogodišnjoj noći, 31. decembra lani oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe "NIS Petrol" u Trnu. Tu je došlo do sukoba između njega i Milana Đuđevića   s jedne te Babića i  Savanovića s druge strane. Čamber je tokom sukoba prvo pucao na "mercedes" u kojem su bili Savanović i Babić, da bi nakon njihovog zaustavljanja i izlaska iz auta pucao na Babića i pogodio ga u lijevo stopalo te krenuo za njim. Savanović je tada krenuo za Čamberom te ga udario  pesnicom u glavu i oborio na asfalt.  Kada je pao na leđa Čamber je iz tog položaja ispalio hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. Savanović je preminuo u bolnici.

Milan Đurđević je priznao krivicu te je osuđen na godinu zatvora za pomoć učiniocu krivičnog djela. Osuđen je jer je nakon zločina odvezao Čambera s lica mjesta te mu pomogao da sakrije pištolj i druge tragove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana