Суђење Зељковићу: Свједок једно причао у полицији, а друго у суду

Јасмина Салопек
Суђење Зељковићу: Свједок једно причао у полицији, а друго у суду

БАЊАЛУКА – Неколико часова након што нам је стигла понуда за јавну набавку, Зора Билић је дошла у канцеларију у којој сам имала само столицу, и донијела документа која сам морала да потпишем, док је она све вријеме стајала изнад мене и тако ми на неки начин вршила притисак.

Ово је  у бањалучком Окружном суду рекла Бранка Суботић Радивојевић свједок тужилаштва  у предмету "Корона уговори"  у коме се суди бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу, као и још четворици оптужених.

Суботић-Радивојевић је истакла  да је видјела само прву страницу документа гдје су била имена фирми "Травел фор фан" и "Промединг", те да није знала шта потписује.

- Свака сљедећа страница је била прекривена и нисам знала о чему се ради. Све ми је било сумњиво, јер нисам видјела потребу да ја, која сам скоро десет мјесеци у Институту за јавно здравство Републике Српске, треба да потписујем документа. Нисам мислила да сам компетентна – рекла је Суботић Радивојевић.

Истакла је да није стигла да види која су документа у питању и шта потписује, али је знала да, када стави свој потпис, сва одговорност пада на њу. 

- Једино што сам примијетила је то да је на документима требало бити више потписа, али је стајао само мој. Сада не знам какво је стање – појаснио је свједок тужилаштва у предмету "Корона уговори".

Тужилац Сања Тадић – Стојисављевић упитала је свједока да ли је знала шта је био предмет јавне набавке, она је одговорила да је знала да је ријеч о заштитној опреми чија је вриједност набавке била нешто више од два милиона  КМ.

Суду се обратила адвокат Јадранка Ивановић која је констатовала да се исказ свједока, који је дала у Управи за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске разликује од онога што су чули у судници.

Током читања исказа, свједок Суботић Радивојевић упала је у ријеч Ивановићевој рекавши да јој је полицајац, који је узимао изјаву, сугерисао шта ће рећи.

-У записнику из полиције нису моје ријечи. Била сам под стресом и нисам знала да се изразим тако како стоји у записнику. То су све правни термини. Истина, и на том документу је мој потпис, али сам брзоплето потписала, без да сам ишчитала детаљно шта су написали – рекла је Суботић Радивојевић.

Адвокат Александар Јокић који заступа Славка Бојића, казао је да је потребно поднијети пријаву против свједока Суботић Радивојевић због кривичног дјела давање лажног исказа.

- Морамо доказати ко лаже. Да ли она која је у полицији дала један исказ, а на суду други или полицајци који су узимали исказ од свједока – рекао је Јокић и навео да истим поступком треба доказати да ли је свједок била под присилом или обманом док је давала исказ.

У предмету "Корона уговори" осим  Зељковића на оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. 

Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана