Suđenje Zeljkoviću: Svjedok jedno pričao u policiji, a drugo u sudu

Jasmina Salopek
Suđenje Zeljkoviću: Svjedok jedno pričao u policiji, a drugo u sudu

BANjALUKA – Nekoliko časova nakon što nam je stigla ponuda za javnu nabavku, Zora Bilić je došla u kancelariju u kojoj sam imala samo stolicu, i donijela dokumenta koja sam morala da potpišem, dok je ona sve vrijeme stajala iznad mene i tako mi na neki način vršila pritisak.

Ovo je  u banjalučkom Okružnom sudu rekla Branka Subotić Radivojević svjedok tužilaštva  u predmetu "Korona ugovori"  u kome se sudi bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS) Branislavu Zeljkoviću, kao i još četvorici optuženih.

Subotić-Radivojević je istakla  da je vidjela samo prvu stranicu dokumenta gdje su bila imena firmi "Travel for fan" i "Promeding", te da nije znala šta potpisuje.

- Svaka sljedeća stranica je bila prekrivena i nisam znala o čemu se radi. Sve mi je bilo sumnjivo, jer nisam vidjela potrebu da ja, koja sam skoro deset mjeseci u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, treba da potpisujem dokumenta. Nisam mislila da sam kompetentna – rekla je Subotić Radivojević.

Istakla je da nije stigla da vidi koja su dokumenta u pitanju i šta potpisuje, ali je znala da, kada stavi svoj potpis, sva odgovornost pada na nju. 

- Jedino što sam primijetila je to da je na dokumentima trebalo biti više potpisa, ali je stajao samo moj. Sada ne znam kakvo je stanje – pojasnio je svjedok tužilaštva u predmetu "Korona ugovori".

Tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević upitala je svjedoka da li je znala šta je bio predmet javne nabavke, ona je odgovorila da je znala da je riječ o zaštitnoj opremi čija je vrijednost nabavke bila nešto više od dva miliona  KM.

Sudu se obratila advokat Jadranka Ivanović koja je konstatovala da se iskaz svjedoka, koji je dala u Upravi za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske razlikuje od onoga što su čuli u sudnici.

Tokom čitanja iskaza, svjedok Subotić Radivojević upala je u riječ Ivanovićevoj rekavši da joj je policajac, koji je uzimao izjavu, sugerisao šta će reći.

-U zapisniku iz policije nisu moje riječi. Bila sam pod stresom i nisam znala da se izrazim tako kako stoji u zapisniku. To su sve pravni termini. Istina, i na tom dokumentu je moj potpis, ali sam brzopleto potpisala, bez da sam iščitala detaljno šta su napisali – rekla je Subotić Radivojević.

Advokat Aleksandar Jokić koji zastupa Slavka Bojića, kazao je da je potrebno podnijeti prijavu protiv svjedoka Subotić Radivojević zbog krivičnog djela davanje lažnog iskaza.

- Moramo dokazati ko laže. Da li ona koja je u policiji dala jedan iskaz, a na sudu drugi ili policajci koji su uzimali iskaz od svjedoka – rekao je Jokić i naveo da istim postupkom treba dokazati da li je svjedok bila pod prisilom ili obmanom dok je davala iskaz.

U predmetu "Korona ugovori" osim  Zeljkovića na optuženičkoj klupi su i direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. 

Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana