Суђење Зељковићу и осталима: Чланови Комисије одијела и камере примали, а нису гледали

Небојша Томашевић
Суђење Зељковићу и осталима: Чланови Комисије одијела и камере примали, а нису гледали

БАЊАЛУКА - Свједоци тужилаштва Радомир Роквић и Натали Берић, који су били чланови Комисије за пријем робе у Институту за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС), потврдили да су у појединим случајевима примили термалне камере, односно заштитна одијела, а да их нису ни видјели.

Ово су изјавили у бањалучком Окружном суду у предмету "Корона уговори"  у коме се суди бившем директору ИЈЗ РС Браниславу Зељковићу и још четворици оптужених.

Роквић је истакао да је био складиштар и да је књижио пријем робе на основу фактура, те да је морао да потписује записнике јер је то био опис његовог посла. Појаснио је да је из фактура преносио цијену и количину у систем у Институту.  

Роквић је потврдио да је потписао записник о пријему шест мултифункционалних камера с лаптоп рачунарима које су испоручили "АРМС Системи", али да их није видио. Виједност ових камера према фактури која је предочена свједоку била је 242.190 КМ.

-Не сјећам се  да сам их видио јер су оне отишле директно у Универзитетски клинички центар Српске. Били су папир и печат као потврда да их је УКЦ  примило - рекао је између осталог Роквић.

Потврдио да је да је првих 20 ручних термалних камера, које су по фактури вриједиле 107.640 КМ, примио и ускладиштио и други дан лично товарио у возило које их је одвезло  у УКЦ.

- Није ме  Зељковић  звао и тражио да примам робу коју не видим. Нисам  му то ни рекао, а нисам ни могао  доћи до  њега. Само сам комуницирао са мојим надређеним-рекао је Роквић одговарајући на питање одбране.

Свједок Натали Берић изјавила је да је потписала записнике о пријему одијела од фирме "Тавел фор фан", али због обима посла није их видјела.

- Нисам могла бити на пријему када су стизала одијела, а било је то ванредно стање и нисмо могли да стижемо на све стране. Најчешће сам од Дејана Арежине добијала  записнике о пријему робе и потписивала.  Моје колеге које су радиле са мном знали су да се тако ради. Сматра да је Зељковић требало да зна како радим -рекла је Берићева.

Зељковићев адвокат Јадранка Ивановић питала је да ли је Зељковић тражио да тако ради и је ли му рекла  како она поступа, Берићева  је одговорила да није.

Адвокат је свједока питала сматра ли да је Зељковић требао да зна и шта ради чистачица, али је то питање одбио суд.

Осим Зељковића на оптуженичкој клупи у овом случају су директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вирус корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Документација

Свједок Радомир Роквић је казао је да је сва документација везана за пријем робе ишла на протокол и начелнику економске службе Драгомиру Обрадовићу па даље директору Института.

-Без потписа начелника и директора се не може извршити плаћање-рекао је Роквић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана