Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Članovi Komisije odijela i kamere primali, a nisu gledali

Nebojša Tomašević
Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Članovi Komisije odijela i kamere primali, a nisu gledali

BANjALUKA - Svjedoci tužilaštva Radomir Rokvić i Natali Berić, koji su bili članovi Komisije za prijem robe u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (IJZ RS), potvrdili da su u pojedinim slučajevima primili termalne kamere, odnosno zaštitna odijela, a da ih nisu ni vidjeli.

Ovo su izjavili u banjalučkom Okružnom sudu u predmetu "Korona ugovori"  u kome se sudi bivšem direktoru IJZ RS Branislavu Zeljkoviću i još četvorici optuženih.

Rokvić je istakao da je bio skladištar i da je knjižio prijem robe na osnovu faktura, te da je morao da potpisuje zapisnike jer je to bio opis njegovog posla. Pojasnio je da je iz faktura prenosio cijenu i količinu u sistem u Institutu.  

Rokvić je potvrdio da je potpisao zapisnik o prijemu šest multifunkcionalnih kamera s laptop računarima koje su isporučili "ARMS Sistemi", ali da ih nije vidio. Vijednost ovih kamera prema fakturi koja je predočena svjedoku bila je 242.190 KM.

-Ne sjećam se  da sam ih vidio jer su one otišle direktno u Univerzitetski klinički centar Srpske. Bili su papir i pečat kao potvrda da ih je UKC  primilo - rekao je između ostalog Rokvić.

Potvrdio da je da je prvih 20 ručnih termalnih kamera, koje su po fakturi vrijedile 107.640 KM, primio i uskladištio i drugi dan lično tovario u vozilo koje ih je odvezlo  u UKC.

- Nije me  Zeljković  zvao i tražio da primam robu koju ne vidim. Nisam  mu to ni rekao, a nisam ni mogao  doći do  njega. Samo sam komunicirao sa mojim nadređenim-rekao je Rokvić odgovarajući na pitanje odbrane.

Svjedok Natali Berić izjavila je da je potpisala zapisnike o prijemu odijela od firme "Tavel for fan", ali zbog obima posla nije ih vidjela.

- Nisam mogla biti na prijemu kada su stizala odijela, a bilo je to vanredno stanje i nismo mogli da stižemo na sve strane. Najčešće sam od Dejana Arežine dobijala  zapisnike o prijemu robe i potpisivala.  Moje kolege koje su radile sa mnom znali su da se tako radi. Smatra da je Zeljković trebalo da zna kako radim -rekla je Berićeva.

Zeljkovićev advokat Jadranka Ivanović pitala je da li je Zeljković tražio da tako radi i je li mu rekla  kako ona postupa, Berićeva  je odgovorila da nije.

Advokat je svjedoka pitala smatra li da je Zeljković trebao da zna i šta radi čistačica, ali je to pitanje odbio sud.

Osim Zeljkovića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić, kao i direktori firmi "Promeding" i "Prokontrol" Dragan Dubravac i Slavko Bojić, te vlasnik Turističke agencije "Travel for fan" Saša Marković. Republičko tužilaštvo ih tereti da su u vrijeme pandemije virus korona počinili zloupotrebe u nabavci medicinske i zaštitne opreme i oštetili budžet Srpske za više od 1,3 miliona KM.

Dokumentacija

Svjedok Radomir Rokvić je kazao je da je sva dokumentacija vezana za prijem robe išla na protokol i načelniku ekonomske službe Dragomiru Obradoviću pa dalje direktoru Instituta.

-Bez potpisa načelnika i direktora se ne može izvršiti plaćanje-rekao je Rokvić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana