Суђење за убиство Славише Ћулума: Шакићев ДНК нађен на грани са мјеста злочина

Небојша Томашевић
Foto: Скриншот

БАЊАЛУКА - Биолошки ДНК траг Синише Шакића званог Кинез (36), оптуженог за убиство Славише Ћулума (36), пронађен је на грани дрвета коју је полиција изузела са мјеста злочина, утврдио је вјештак тужилаштва биолошке струке, молекуларни биолог Душан Кецкаревић.

- Поређењем неспорног Шакићевог ДНК трага, као и његовог профила из наше базе са спорним траговима нађеним на грани утврђено је да је он већински доприносилац пронађеног трага. Траг на грани био је мешани, од више особа - појаснио је Кецкаревић.

Додао је да када се упореди неспорни и спорни траг са гране вјероватноћа да припада Шакићу је 160 милиона пута већа него да је ријеч о трагу других особа. Истакао је још да је тај траг био "леп и свеж", што указује да није стар. 

Кецкаревић је казао да је, осим гране, вјештачио и друге достављене предмете, као што су марамице, чауре и изузети брисови. Истакао је да је пронашао ДНК трагове три непозната мушкарца и један женски. Истакао је да му је Тужилаштво тражило да са спорним траговима пореди и ДНК Јована Јошила и да га није нашао на предметима које је вјештачио.

Шакићев бранилац Жељко Шурлан исцрпно је испитао вјештака у вези са начином ДНК анализе те настанком трагова. Одбрана је приговорила да је Кецкаревићев налаз незаконит.

- Биолошки факултет у Београду није уписан као овлашћена институција за вјештачење па је и налаз незаконит - рекао је адвокат Небојша Пантић.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић овај приговор је одбацио.

Извођењем вјештачења Републичко тужилаштво завршило је доказни поступак планиран по оптужници. Одбрана је најавила саслушање 25 свједока, међу којима су, како су рекли, особе које тужилаштво приводило и испитивало у истрази. 

Шакића терете да је Славишу Ћулума убио са још једном, непознатом особом 15. маја 2020. у Драгочају.

ИСПИТИВАЊЕ

Током саслушања Душан Кецкаревић је судско вијеће питао је ли он на испиту с обзиром на начин како га је испитивао адвокат Жељко Шурлан.

- Ово је све дубока теорија - рекао је Кецкаревић.

Шурлан је вјештака питао, како је сам рекао, уопштена питања о ДНК анализи. Испитивао га је о генима, како настају одређени трагови те да ли је могуће руком пренијети траг особе са којом се рукује.

Кецкаревић је истакао да када се посредно руком преноси траг друге особе, он обично није изражен као што је било у овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана