Suđenje za ubistvo Slaviše Ćuluma: Šakićev DNK nađen na grani sa mjesta zločina

Nebojša Tomašević
Foto: Skrinšot

BANjALUKA - Biološki DNK trag Siniše Šakića zvanog Kinez (36), optuženog za ubistvo Slaviše Ćuluma (36), pronađen je na grani drveta koju je policija izuzela sa mjesta zločina, utvrdio je vještak tužilaštva biološke struke, molekularni biolog Dušan Keckarević.

- Poređenjem nespornog Šakićevog DNK traga, kao i njegovog profila iz naše baze sa spornim tragovima nađenim na grani utvrđeno je da je on većinski doprinosilac pronađenog traga. Trag na grani bio je mešani, od više osoba - pojasnio je Keckarević.

Dodao je da kada se uporedi nesporni i sporni trag sa grane vjerovatnoća da pripada Šakiću je 160 miliona puta veća nego da je riječ o tragu drugih osoba. Istakao je još da je taj trag bio "lep i svež", što ukazuje da nije star. 

Keckarević je kazao da je, osim grane, vještačio i druge dostavljene predmete, kao što su maramice, čaure i izuzeti brisovi. Istakao je da je pronašao DNK tragove tri nepoznata muškarca i jedan ženski. Istakao je da mu je Tužilaštvo tražilo da sa spornim tragovima poredi i DNK Jovana Jošila i da ga nije našao na predmetima koje je vještačio.

Šakićev branilac Željko Šurlan iscrpno je ispitao vještaka u vezi sa načinom DNK analize te nastankom tragova. Odbrana je prigovorila da je Keckarevićev nalaz nezakonit.

- Biološki fakultet u Beogradu nije upisan kao ovlašćena institucija za vještačenje pa je i nalaz nezakonit - rekao je advokat Nebojša Pantić.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić ovaj prigovor je odbacio.

Izvođenjem vještačenja Republičko tužilaštvo završilo je dokazni postupak planiran po optužnici. Odbrana je najavila saslušanje 25 svjedoka, među kojima su, kako su rekli, osobe koje tužilaštvo privodilo i ispitivalo u istrazi. 

Šakića terete da je Slavišu Ćuluma ubio sa još jednom, nepoznatom osobom 15. maja 2020. u Dragočaju.

ISPITIVANjE

Tokom saslušanja Dušan Keckarević je sudsko vijeće pitao je li on na ispitu s obzirom na način kako ga je ispitivao advokat Željko Šurlan.

- Ovo je sve duboka teorija - rekao je Keckarević.

Šurlan je vještaka pitao, kako je sam rekao, uopštena pitanja o DNK analizi. Ispitivao ga je o genima, kako nastaju određeni tragovi te da li je moguće rukom prenijeti trag osobe sa kojom se rukuje.

Keckarević je istakao da kada se posredno rukom prenosi trag druge osobe, on obično nije izražen kao što je bilo u ovom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana