Суђење за убиство Крунића: Суд тражи да тужилаштво допуни доказе

Небојша Томашевић
Суђење за убиство Крунића: Суд тражи да тужилаштво допуни доказе

БАЊАЛУКА - Саслушање Мирослава Ћурковића, који је радио извјештај о криминалистичко-аналитичкој обради доказа и информација у предмету о убиству бизнисмена Славише Крунића (48) и његовог пратиоца Жарка Павловића (38), изазвало је вишечасовну дебату о његовом статусу.

Образлагање извјештаја је одгођено за 27. април, јер је засновано на неким одбијеним доказима и вјештак га мора редиговати.

У овом случају за Крунићево убиство оптужени су Бенеди Ђукановић (53), Емилио Балдо (53) и бивши радник "Сектор секјуритија" Родољуб Гајић, којег терете за помагање. 

Сви су оптужени и за покушај убиства Крунићевог возача Горана Илића, који је рањен током напада. У злочину је учествовао и Жељко Ковачевић, који је убијен у размјени ватре с Крунићевим обезбјеђењем. 

Расправа у вези са саслушањем Ћурковића почела је када је републички тужилац Сњежана Петковић казала да је он стручно лице или стручни свједок. 

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић истакао је да је за њега Ћурковић вјештак, те да закон не познаје термин "стручно лице". Петковићева је истакла да је он за њу стручно лице, јер износи хронологију догађаја и шематски приказује све доказе тужилаштва. 

Суд је ипак одлучио да се Ћурковић саслуша као вјештак, али се појавила нова дилема када је одбрана приговорила да се извјештај заснива на одбијеним доказима.

- У извјештају стоји изјава невјенчане супруге Емилија Балде, Горане Петковић, а тај доказ је суд одбио да уврсти у спис - рекао је Балдин бранилац Драган Ступар.

Бранилац Ђукановића, Татјана Савић, додала је да у извјештају стоје и службене забиљешке које су одбијене као доказ. 

Петковићева је одговорила да се вјештак може саслушати јер неће помињати изјаву Петковићеве и одбијену службену забиљешку и ти докази се могу занемарити. 

Судско вијеће је на крају одлучило да је потребно да Ћурковић налаз ревидира у складу са изведеним доказима, те је његово саслушање одгођено.

- Потребно је да мишљење ревидира јер је упитно какав ће бити његов закључак када из извјештаја избрише доказе који нису прихваћени - појаснио је Јукић.

Крунић и Павловић су убијени 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа. Ђукановића и Балду терете да су са Ковачевићем организовали и припремили злочин. 

Гајића, члана личног обезбјеђења Крунићеве супруге и дјеце, терете за помагање убиства јер је Ковачевићу одао информације о Крунићевом кретању и обезбјеђењу у замјену за опрост дуга. Балдо је био осматрач и дојавио је када је возило кренуло у засједу. 

БРАК

Током расправе, судија Бранислав Јукић упозорио је вјештака Мирослава Ћурковића на законске одредбе, а тужилац Сњежана Петковић је затражила да га додатно упозна са правилима.

- Упозорио сам вјештака на све одредбе, једино да га питам да ли је у браку с неким од оптужених, а то нема смисла - казао је Јукић, на шта су се сви у судници насмијали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана