Suđenje za ubistvo Krunića: Sud traži da tužilaštvo dopuni dokaze

Nebojša Tomašević
Suđenje za ubistvo Krunića: Sud traži da tužilaštvo dopuni dokaze

BANjALUKA - Saslušanje Miroslava Ćurkovića, koji je radio izvještaj o kriminalističko-analitičkoj obradi dokaza i informacija u predmetu o ubistvu biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38), izazvalo je višečasovnu debatu o njegovom statusu.

Obrazlaganje izvještaja je odgođeno za 27. april, jer je zasnovano na nekim odbijenim dokazima i vještak ga mora redigovati.

U ovom slučaju za Krunićevo ubistvo optuženi su Benedi Đukanović (53), Emilio Baldo (53) i bivši radnik "Sektor sekjuritija" Rodoljub Gajić, kojeg terete za pomaganje. 

Svi su optuženi i za pokušaj ubistva Krunićevog vozača Gorana Ilića, koji je ranjen tokom napada. U zločinu je učestvovao i Željko Kovačević, koji je ubijen u razmjeni vatre s Krunićevim obezbjeđenjem. 

Rasprava u vezi sa saslušanjem Ćurkovića počela je kada je republički tužilac Snježana Petković kazala da je on stručno lice ili stručni svjedok. 

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić istakao je da je za njega Ćurković vještak, te da zakon ne poznaje termin "stručno lice". Petkovićeva je istakla da je on za nju stručno lice, jer iznosi hronologiju događaja i šematski prikazuje sve dokaze tužilaštva. 

Sud je ipak odlučio da se Ćurković sasluša kao vještak, ali se pojavila nova dilema kada je odbrana prigovorila da se izvještaj zasniva na odbijenim dokazima.

- U izvještaju stoji izjava nevjenčane supruge Emilija Balde, Gorane Petković, a taj dokaz je sud odbio da uvrsti u spis - rekao je Baldin branilac Dragan Stupar.

Branilac Đukanovića, Tatjana Savić, dodala je da u izvještaju stoje i službene zabilješke koje su odbijene kao dokaz. 

Petkovićeva je odgovorila da se vještak može saslušati jer neće pominjati izjavu Petkovićeve i odbijenu službenu zabilješku i ti dokazi se mogu zanemariti. 

Sudsko vijeće je na kraju odlučilo da je potrebno da Ćurković nalaz revidira u skladu sa izvedenim dokazima, te je njegovo saslušanje odgođeno.

- Potrebno je da mišljenje revidira jer je upitno kakav će biti njegov zaključak kada iz izvještaja izbriše dokaze koji nisu prihvaćeni - pojasnio je Jukić.

Krunić i Pavlović su ubijeni 22. aprila 2019. u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. Đukanovića i Baldu terete da su sa Kovačevićem organizovali i pripremili zločin. 

Gajića, člana ličnog obezbjeđenja Krunićeve supruge i djece, terete za pomaganje ubistva jer je Kovačeviću odao informacije o Krunićevom kretanju i obezbjeđenju u zamjenu za oprost duga. Baldo je bio osmatrač i dojavio je kada je vozilo krenulo u zasjedu. 

BRAK

Tokom rasprave, sudija Branislav Jukić upozorio je vještaka Miroslava Ćurkovića na zakonske odredbe, a tužilac Snježana Petković je zatražila da ga dodatno upozna sa pravilima.

- Upozorio sam vještaka na sve odredbe, jedino da ga pitam da li je u braku s nekim od optuženih, a to nema smisla - kazao je Jukić, na šta su se svi u sudnici nasmijali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana