Суђење за милионске пљачке у предмету "Трезор": Кључни свједок у затвору због убиства

Небојша Томашевић
Суђење за милионске пљачке у предмету "Трезор": Кључни свједок у затвору због убиства

БАЊАЛУКА - Кључни свједок против оптужених за милионске пљачке у предмету "Трезор" Милан Рељић осумњичен је за убиство у Њемачкој и налази се у затвору, сазнаје "Глас Српске".

Суђење у овом случају ушло је у пету  годину и  више пута је одгађано, између осталог, и због болести првооптуженог Синише Страживука (50), против којег је данас у бањалучком Окружном суду  раздвојен поступак у односу на остале. 

Осим њега, оптужени су Милош Мрђан (45), Јовица Караћ (44), Аљоша Галић (32) и Ђорђе Ђулум (40) из Бањалуке, те Томислав Кнежевић (45) и Жељко Павловић (43) из Кнежева. 

Процес против Страживука је раздвојен јер је медицинским вјештачењем утврђено да он може да процес прати свега два сата дневно.

- С обзиром на то да Страживук може да прати суђење свега два сата, не бисмо могли да испитамо ниједног свједока за рочиште. Имате седам оптужених и сваки њихов бранилац има право да испитује свједока, па то може да траје дуже - рекао је предсједник судског вијећа Бранимир Јукић и додао да ће против Страживука бити формиран посебан предмет.

Суђење преосталој шесторки заказано је за септембар, а Републичко тужилаштво је за наредна два рочишта предложило 12 свједока, а међу њима нема Рељића. 

Он је, према оптужници, заједно са осталима учествовао у неким пљачкама, али је све признао и одлучио да свједочи против њих у замјену за имунитет. 

Сазнајемо да је Рељић осумњичен да је убио Српкињу у Минхену и недавно је ухапшен у Србији по захтјеву власти у Њемачкој. 

Суђење у предмету "Трезор"почело је 2018. године, али је било обустављено јер је Страживук био оптужен за пријетње судији Сњежани Кудрић, која је била предсједник вијећа. 

Након тога изабрано је ново вијеће, па је све морало да крене изнова, али је често и одгађано. Страживук је недавно ослобођен оптужби за пријетње судији. 

Оптужену седморку терете да су као организована криминална група од 2008. до 2011. године починили више разбојништава на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева и украли близу два милиона марака. 

Према оптужници, највише новца, 1.035.230 КМ, украли су из бањалучке Комерцијалне банке.

БОЛЕСТ

Тимским медицинским вјештачењем утврђено је да првооптужени Синиша Страживук има неуролошки поремећај и епилепсију. 

Специјалиста неуролог Душко Рачић казао да поменути поремећај негативно утиче на Страживука и на његово праћење догађаја и доношење одлука. 

Вјештак Нера Зивлак Радуловић казала је да оптужени има и одређене поремећаје личности, психолошка оштећења, поремећај пажње, те да се због свега тога и епилепсије не препоручује да дуже од два сата прати суђење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана