Suđenje za milionske pljačke u predmetu "Trezor": Ključni svjedok u zatvoru zbog ubistva

Nebojša Tomašević
Suđenje za milionske pljačke u predmetu "Trezor": Ključni svjedok u zatvoru zbog ubistva

BANjALUKA - Ključni svjedok protiv optuženih za milionske pljačke u predmetu "Trezor" Milan Reljić osumnjičen je za ubistvo u Njemačkoj i nalazi se u zatvoru, saznaje "Glas Srpske".

Suđenje u ovom slučaju ušlo je u petu  godinu i  više puta je odgađano, između ostalog, i zbog bolesti prvooptuženog Siniše Straživuka (50), protiv kojeg je danas u banjalučkom Okružnom sudu  razdvojen postupak u odnosu na ostale. 

Osim njega, optuženi su Miloš Mrđan (45), Jovica Karać (44), Aljoša Galić (32) i Đorđe Đulum (40) iz Banjaluke, te Tomislav Knežević (45) i Željko Pavlović (43) iz Kneževa. 

Proces protiv Straživuka je razdvojen jer je medicinskim vještačenjem utvrđeno da on može da proces prati svega dva sata dnevno.

- S obzirom na to da Straživuk može da prati suđenje svega dva sata, ne bismo mogli da ispitamo nijednog svjedoka za ročište. Imate sedam optuženih i svaki njihov branilac ima pravo da ispituje svjedoka, pa to može da traje duže - rekao je predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić i dodao da će protiv Straživuka biti formiran poseban predmet.

Suđenje preostaloj šestorki zakazano je za septembar, a Republičko tužilaštvo je za naredna dva ročišta predložilo 12 svjedoka, a među njima nema Reljića. 

On je, prema optužnici, zajedno sa ostalima učestvovao u nekim pljačkama, ali je sve priznao i odlučio da svjedoči protiv njih u zamjenu za imunitet. 

Saznajemo da je Reljić osumnjičen da je ubio Srpkinju u Minhenu i nedavno je uhapšen u Srbiji po zahtjevu vlasti u Njemačkoj. 

Suđenje u predmetu "Trezor"počelo je 2018. godine, ali je bilo obustavljeno jer je Straživuk bio optužen za prijetnje sudiji Snježani Kudrić, koja je bila predsjednik vijeća. 

Nakon toga izabrano je novo vijeće, pa je sve moralo da krene iznova, ali je često i odgađano. Straživuk je nedavno oslobođen optužbi za prijetnje sudiji. 

Optuženu sedmorku terete da su kao organizovana kriminalna grupa od 2008. do 2011. godine počinili više razbojništava na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa i ukrali blizu dva miliona maraka. 

Prema optužnici, najviše novca, 1.035.230 KM, ukrali su iz banjalučke Komercijalne banke.

BOLEST

Timskim medicinskim vještačenjem utvrđeno je da prvooptuženi Siniša Straživuk ima neurološki poremećaj i epilepsiju. 

Specijalista neurolog Duško Račić kazao da pomenuti poremećaj negativno utiče na Straživuka i na njegovo praćenje događaja i donošenje odluka. 

Vještak Nera Zivlak Radulović kazala je da optuženi ima i određene poremećaje ličnosti, psihološka oštećenja, poremećaj pažnje, te da se zbog svega toga i epilepsije ne preporučuje da duže od dva sata prati suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana