Почело суђење дилерима, двојица желе да признају кривицу

Небојша Томашевић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Владимир Зечић (23) из Бањалуке и Петар Марјановић (27) из Кнежева, који су оптужени за шверц дрогом у предмету „Кодекс“, желе да закључе споразум о признању кривице и у току су преговори са Окружним тужилаштвом.

Ово су у бањалучком Окружном суду, на почетку суђења рекли њихови адвокати Марко Микеш и Саша Лаботић на почетку суђења  осморки оптуженој у овом случају.

Осим Зечића и Марјановића за шверц наркотицима оптужени су Милорад Вуковић звани Луис (43), Лука Брковић (27), Филип Бојић (30), Горан Ђурица (43), Саша Мирковић (27) и Аљоша Марић (26)   сви из Бањалуке.

Адвокати Микеш и Лаботић затражили су да њихови клијенти Зечић и Марјановић буду први саслушани у наставку сљедећег рочишта.

Тужилац Далибор Врећо потврдио је да су у току преговори око закључења споразума и рекао да се не противи саслушању Марјановића и Зечића на сљедећем рочишту. Адвокати осталих оптужених нису сагласни да се поменути двојац први саслуша на суђењу.

- Мислим да саслушање Зечића и Марјановића доприноси томе да се створи слика привидног стања какво заиста није у овом случају. Оптужени су сада уцијењени споразумом, а тужилац је могао да их саслуша као свједоке. Један од њих је саслушаван  три пута и сваки пут замољаван да нешто дода - рекао је адвокат Живко Бојић који брани првооптуженог Вуковића.

Бојић је истакао и да му је оптужница неразумљива и да се ради о конструкцији те за његовог брањеника нема доказа за радње које му се стављају на терет осим цитата „да је набављао ради даље продаје“ дрогу.

Тужилац Врећо најавио је да ће оптужбе против поменутих доказивати с 43 свједока, 219 материјалних доказа и вјештацима.

 Оптужница осморку  терети да су од краја 2019. до 6. децембра 2021. године набављали и препродавали кокаин и марихуану на подручју Бањалуке. Кокаин су најчешће мијешали са другим супстанцама и паковали у једној бањалучкој теретани. Брковић је оптужен да је сам продавао кокаин  за износе од 100 до 500 КМ, као и Ђурица по цијени од 100 КМ за пола грама. Марјановић је оптужен да је, према упуствима Брковића,  у априлу 2021. године једном лицу продао 10 грама кокаина за износ од 1.000 КМ. У више наврата продавао је по пет грама за по 500 КМ.

Осим кокаина, наведено је у оптужници, набављали су и марихуану те је Бојић  сваке три седмице Мирковићу давао по пола килограма ради даље продаје. Мирковић, Марић и Зечић су је, додаје се, препакивали у мање пакете и продавали. Зарађени новац Мирковић је предавао Бојићу.

У оптужници се наводи да су Зечић и Марјановић од Брковића и Бојића набављали по пола килограма марихуане које су даље продавали. Појашњава се да је Зечић од продаје дроге зарадио 13.500 КМ од чега је 6.250 КМ дао Брковићу. Код Зечића је у стану полиција пронашла и одузела 354 грама марихуане. Брковић му је због тога тражио 10.000 КМ, који су исплатили Зечићеви родитељи, а новац је преузео Марјановић и предао га Брковићу. Вуковић, Брковић, Бојић, Ђурица, Мирковић и Марић појединачно се терете  за омогућивање уживања опојних дрога, односно да су већем броју особа давали да шмрчу кокаин и пуше марихуану.

Досије

Поједини осумњичени познати су по кривичним дјелима и тучама. Милорад Вуковић је 2006. године био осуђен на четири године затвора за трговину дрогом, али је након укидања те пресуде ослобођен. Повезиван је са бајкерском групом „Unite Tribuns”, коју је њемачка тајна служба прогласила за државну опасност. Ту групу сумњиче за разна кривична дјела, а највише за трговину људима и проституцију.

Лука Брковић је боксер и кик боксер, а двије године је освајо шапионат БиХ у кик боксу у дисциплини „К1“. Својевремено је јавно признао да је дилао дрогу као малољетник те је захваљујући спроту успио да се одрекне те пошасти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана