Počelo suđenje dilerima, dvojica žele da priznaju krivicu

Nebojša Tomašević
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Vladimir Zečić (23) iz Banjaluke i Petar Marjanović (27) iz Kneževa, koji su optuženi za šverc drogom u predmetu „Kodeks“, žele da zaključe sporazum o priznanju krivice i u toku su pregovori sa Okružnim tužilaštvom.

Ovo su u banjalučkom Okružnom sudu, na početku suđenja rekli njihovi advokati Marko Mikeš i Saša Labotić na početku suđenja  osmorki optuženoj u ovom slučaju.

Osim Zečića i Marjanovića za šverc narkoticima optuženi su Milorad Vuković zvani Luis (43), Luka Brković (27), Filip Bojić (30), Goran Đurica (43), Saša Mirković (27) i Aljoša Marić (26)   svi iz Banjaluke.

Advokati Mikeš i Labotić zatražili su da njihovi klijenti Zečić i Marjanović budu prvi saslušani u nastavku sljedećeg ročišta.

Tužilac Dalibor Vrećo potvrdio je da su u toku pregovori oko zaključenja sporazuma i rekao da se ne protivi saslušanju Marjanovića i Zečića na sljedećem ročištu. Advokati ostalih optuženih nisu saglasni da se pomenuti dvojac prvi sasluša na suđenju.

- Mislim da saslušanje Zečića i Marjanovića doprinosi tome da se stvori slika prividnog stanja kakvo zaista nije u ovom slučaju. Optuženi su sada ucijenjeni sporazumom, a tužilac je mogao da ih sasluša kao svjedoke. Jedan od njih je saslušavan  tri puta i svaki put zamoljavan da nešto doda - rekao je advokat Živko Bojić koji brani prvooptuženog Vukovića.

Bojić je istakao i da mu je optužnica nerazumljiva i da se radi o konstrukciji te za njegovog branjenika nema dokaza za radnje koje mu se stavljaju na teret osim citata „da je nabavljao radi dalje prodaje“ drogu.

Tužilac Vrećo najavio je da će optužbe protiv pomenutih dokazivati s 43 svjedoka, 219 materijalnih dokaza i vještacima.

 Optužnica osmorku  tereti da su od kraja 2019. do 6. decembra 2021. godine nabavljali i preprodavali kokain i marihuanu na području Banjaluke. Kokain su najčešće miješali sa drugim supstancama i pakovali u jednoj banjalučkoj teretani. Brković je optužen da je sam prodavao kokain  za iznose od 100 do 500 KM, kao i Đurica po cijeni od 100 KM za pola grama. Marjanović je optužen da je, prema upustvima Brkovića,  u aprilu 2021. godine jednom licu prodao 10 grama kokaina za iznos od 1.000 KM. U više navrata prodavao je po pet grama za po 500 KM.

Osim kokaina, navedeno je u optužnici, nabavljali su i marihuanu te je Bojić  svake tri sedmice Mirkoviću davao po pola kilograma radi dalje prodaje. Mirković, Marić i Zečić su je, dodaje se, prepakivali u manje pakete i prodavali. Zarađeni novac Mirković je predavao Bojiću.

U optužnici se navodi da su Zečić i Marjanović od Brkovića i Bojića nabavljali po pola kilograma marihuane koje su dalje prodavali. Pojašnjava se da je Zečić od prodaje droge zaradio 13.500 KM od čega je 6.250 KM dao Brkoviću. Kod Zečića je u stanu policija pronašla i oduzela 354 grama marihuane. Brković mu je zbog toga tražio 10.000 KM, koji su isplatili Zečićevi roditelji, a novac je preuzeo Marjanović i predao ga Brkoviću. Vuković, Brković, Bojić, Đurica, Mirković i Marić pojedinačno se terete  za omogućivanje uživanja opojnih droga, odnosno da su većem broju osoba davali da šmrču kokain i puše marihuanu.

Dosije

Pojedini osumnjičeni poznati su po krivičnim djelima i tučama. Milorad Vuković je 2006. godine bio osuđen na četiri godine zatvora za trgovinu drogom, ali je nakon ukidanja te presude oslobođen. Povezivan je sa bajkerskom grupom „Unite Tribuns”, koju je njemačka tajna služba proglasila za državnu opasnost. Tu grupu sumnjiče za razna krivična djela, a najviše za trgovinu ljudima i prostituciju.

Luka Brković je bokser i kik bokser, a dvije godine je osvajo šapionat BiH u kik boksu u disciplini „K1“. Svojevremeno je javno priznao da je dilao drogu kao maloljetnik te je zahvaljujući sprotu uspio da se odrekne te pošasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana