Суђење Синиши Шакићу због убиства Славише Ћулума:Бивши полицајац од осумњиченог постао свједок

Небојша Томашевић
Foto: Принтскрин видео

БАЊАЛУКА - Бивши полицајац Владимир Малић казао је да је хапшен због сумње да је директни починилац убиства Славише Ћулума, али је касније постао свједок.

Малић је саслушан у бањалучком Окружном суду као свједок одбране оптуженог Синише Шакића званог Кинез (36), којег терете за Ћулумово убиство.

- Тога дана када је Ћулум убијен, ухапшен сам због сумње да сам директни извршилац. Касније су ме саслушали као свједока. Одузели су ми маскирне хлаче, црни руксак, телефоне и све патике, па сам морао ходати у покућницама док нисам купио нове - рекао је Малић и додао да му је Шакић познаник.

Он је некада радио у обезбјеђењу предсједника Републике Српске, а у судници је признао да је избачен из МУП-а РС због кривичних дјела, те да је осуђиван чак 16 пута.

На питање да ли је познавао Ћулума, Малић је казао да јесте и да је с њим 2005. дијелио затворску ћелију.

- Нисмо били у добрим односима. Прије него што је изашао из затвора, преко посредника је пријетио да ће ме „лишити живота“ - казао је Малић.

Републички тужилац Сњежана Петковић тврди да Малић није саслушаван као осумњичени, те је показала записник да је на дан убиства испитан као свједок. Малић је рекао да је ујутро саслушан као осумњичени, а поподне као свједок.

Кума оптуженог Шакића Вања Мандић потврдила је да је полиција претресла и њене просторије у оквиру истраге убиства Ћулума.

- Одузели ми аутомобил, који су ми вратили након седам-осам мјесеци. Узели су моје и дјечије мобилне телефоне, као и дечије лаптопе, које још нису вратили - казала је Мандићева, која је бивша ријалити звијезда.

Она је рекла да је Јован Јошило њен бивши супруг и да је Шакић крстио њихово заједничко дијете.

Свједочила је и Јошилова сестра Ана Инђић, која је потврдила да је полиција претресла и њен стан, те да су јој одузета два мобилна телефона.

Одбрана је затражила од суда да Биолошки факултет у Београду достави ДНК материјал с мјеста злочина како би га и сами могли вјештачити.

Вјештак тужилаштва Душан Кецкаревић раније је утврдио да су Шакићеви ДНК трагови нађени на грани коју је полиција изузела са мјеста злочина.

Републичко тужилаштво терети Шакића да је Ћулума убио 15. маја 2020. године са непознатом особом.

Припремили су му засједу недалеко од куће у шуми у Драгочају и када је Ћулум наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. Наводи се да су претходно набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто  планираног напада.

Суђење у овом случају се наставља 26. октобра када ће бити саслушано још девет свједока одбране.

Одгађање

Републички тужилац Сњежана Петковић недавно је постала члан Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС), па је због обавеза тражила одгађање сљедећег рочишта и да наредна рочишта рјеђе заказују.

Предсједник вијећа Бранимир Јукић рекао је да ће то дозволити само ако му главни специјални тужилац упути допис и каже да нема замјенског тужиоца.

- Тужиоци су промјенљива категорија у суђењу. Имам одговорност према оптуженима, посебно онима који су у притвору - казао је Јукић, који је уз сагласност одбране дозволио одгађање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана