Suđenje Siniši Šakiću zbog ubistva Slaviše Ćuluma:Bivši policajac od osumnjičenog postao svjedok

Nebojša Tomašević
Foto: Printskrin video

BANjALUKA - Bivši policajac Vladimir Malić kazao je da je hapšen zbog sumnje da je direktni počinilac ubistva Slaviše Ćuluma, ali je kasnije postao svjedok.

Malić je saslušan u banjalučkom Okružnom sudu kao svjedok odbrane optuženog Siniše Šakića zvanog Kinez (36), kojeg terete za Ćulumovo ubistvo.

- Toga dana kada je Ćulum ubijen, uhapšen sam zbog sumnje da sam direktni izvršilac. Kasnije su me saslušali kao svjedoka. Oduzeli su mi maskirne hlače, crni ruksak, telefone i sve patike, pa sam morao hodati u pokućnicama dok nisam kupio nove - rekao je Malić i dodao da mu je Šakić poznanik.

On je nekada radio u obezbjeđenju predsjednika Republike Srpske, a u sudnici je priznao da je izbačen iz MUP-a RS zbog krivičnih djela, te da je osuđivan čak 16 puta.

Na pitanje da li je poznavao Ćuluma, Malić je kazao da jeste i da je s njim 2005. dijelio zatvorsku ćeliju.

- Nismo bili u dobrim odnosima. Prije nego što je izašao iz zatvora, preko posrednika je prijetio da će me „lišiti života“ - kazao je Malić.

Republički tužilac Snježana Petković tvrdi da Malić nije saslušavan kao osumnjičeni, te je pokazala zapisnik da je na dan ubistva ispitan kao svjedok. Malić je rekao da je ujutro saslušan kao osumnjičeni, a popodne kao svjedok.

Kuma optuženog Šakića Vanja Mandić potvrdila je da je policija pretresla i njene prostorije u okviru istrage ubistva Ćuluma.

- Oduzeli mi automobil, koji su mi vratili nakon sedam-osam mjeseci. Uzeli su moje i dječije mobilne telefone, kao i dečije laptope, koje još nisu vratili - kazala je Mandićeva, koja je bivša rijaliti zvijezda.

Ona je rekla da je Jovan Jošilo njen bivši suprug i da je Šakić krstio njihovo zajedničko dijete.

Svjedočila je i Jošilova sestra Ana Inđić, koja je potvrdila da je policija pretresla i njen stan, te da su joj oduzeta dva mobilna telefona.

Odbrana je zatražila od suda da Biološki fakultet u Beogradu dostavi DNK materijal s mjesta zločina kako bi ga i sami mogli vještačiti.

Vještak tužilaštva Dušan Keckarević ranije je utvrdio da su Šakićevi DNK tragovi nađeni na grani koju je policija izuzela sa mjesta zločina.

Republičko tužilaštvo tereti Šakića da je Ćuluma ubio 15. maja 2020. godine sa nepoznatom osobom.

Pripremili su mu zasjedu nedaleko od kuće u šumi u Dragočaju i kada je Ćulum naišao na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. Navodi se da su prethodno nabavili oružje, municiju i motocikl s kojim je izviđao mjesto  planiranog napada.

Suđenje u ovom slučaju se nastavlja 26. oktobra kada će biti saslušano još devet svjedoka odbrane.

Odgađanje

Republički tužilac Snježana Petković nedavno je postala član Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), pa je zbog obaveza tražila odgađanje sljedećeg ročišta i da naredna ročišta rjeđe zakazuju.

Predsjednik vijeća Branimir Jukić rekao je da će to dozvoliti samo ako mu glavni specijalni tužilac uputi dopis i kaže da nema zamjenskog tužioca.

- Tužioci su promjenljiva kategorija u suđenju. Imam odgovornost prema optuženima, posebno onima koji su u pritvoru - kazao je Jukić, koji je uz saglasnost odbrane dozvolio odgađanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana