Суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Видео-материјал из Сиска сада доказ суда

Небојша Томашевић
Суђење Синиши Шакићу за убиство Славише Ћулума: Видео-материјал из Сиска сада доказ суда

БАЊАЛУКА - Видео-материјал с надзорних камера из кафића “Кубано” у хрватском граду Сиску којим тужилаштво побија тврдње одбране да је Синиша Шакић звани Кинез, оптужени за ликвидацију Славише Ћулума, на дан убиства био у Хрватској ипак ће бити приказан у бањалучком Окружном суду.

Ово је одлучило судско вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић те ће се на основу његове одлуке  о снимцима на наредном рочишту изјаснити вјештак Грегор Ковач.

Тужилац Сњежана Петковић на једном од ранијих рочишта била је предложила поменуте снимке, али је након бурне расправе одустала од тог доказа. Свједоци одбране тврдили су да је Шакић од 1. до 25 маја 2020. године био у Сиску и скоро свакодневно долазио у кафић “Кубано”. Међутим, тужилаштво тврди да је то нетачно због чега је изузело снимке видео-надзора из поменутог кафића за период  од 1. до 18. маја. Тужилац Петковић тврди да се Шакић први пут у кафићу појављује тек 16. маја и да до­ тада није виђен. Вјештак Ковач вјештачио је снимке за дане 16. и 17. мај, а не за дан убиства што је за одбрану спорно. Суд је још раније најавио да ће тражити вјештачење снимака и за дан 15. мај.

Судија Бранимир Јукић је казао да Биолошки факултет у  Београду још није обавијестио да су урадили допуну ДНК вјештачења које је суд тражио.

- Платили смо све трошкове, још дали новац унапријед и то није нимало јефтино. Слали смо им ургенције да се то убрза јер је притворски предмет, али су нам рекли да то није једини који имају и који је хитан - рекао је судија Јукић.

Вјештак Душан Кецкаревић је у име Биолошког факултета у Београду вјештачио ДНК трагове те је на грани изузетој с лица мјеста нашао ДНК оптуженог. Међутим, одбрана је приговорила да трагови нису изузети правилно па је суд затражио допуну вјештачења.

Шакића терете да је с још једном непознатом особом усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. године у Драгочају. Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто планираног напада.

Сукоби

Шакић и убијени Ћулум били су у сукобу више година иако су раније били блиски. Рат између њих почео је још 2010. године. Први већи ватрени обрачун двојице бивших пријатеља био је 28. фебруара те године када је Ђулум сивим “аудијем” дошао пред кућу Шакића да разријеше размирице. Тада је  Кинез с балкона испуцао рафал на возило. Нико није рањен, а обрачун је настављен 1. марта 2010. године када је у размјени ватре између њих у Карађорђевој улици на Лаушу Ђулум рањен у лијево раме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана