Suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Video-materijal iz Siska sada dokaz suda

Nebojša Tomašević
Suđenje Siniši Šakiću za ubistvo Slaviše Ćuluma: Video-materijal iz Siska sada dokaz suda

BANjALUKA - Video-materijal s nadzornih kamera iz kafića “Kubano” u hrvatskom gradu Sisku kojim tužilaštvo pobija tvrdnje odbrane da je Siniša Šakić zvani Kinez, optuženi za likvidaciju Slaviše Ćuluma, na dan ubistva bio u Hrvatskoj ipak će biti prikazan u banjalučkom Okružnom sudu.

Ovo je odlučilo sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić te će se na osnovu njegove odluke  o snimcima na narednom ročištu izjasniti vještak Gregor Kovač.

Tužilac Snježana Petković na jednom od ranijih ročišta bila je predložila pomenute snimke, ali je nakon burne rasprave odustala od tog dokaza. Svjedoci odbrane tvrdili su da je Šakić od 1. do 25 maja 2020. godine bio u Sisku i skoro svakodnevno dolazio u kafić “Kubano”. Međutim, tužilaštvo tvrdi da je to netačno zbog čega je izuzelo snimke video-nadzora iz pomenutog kafića za period  od 1. do 18. maja. Tužilac Petković tvrdi da se Šakić prvi put u kafiću pojavljuje tek 16. maja i da do­ tada nije viđen. Vještak Kovač vještačio je snimke za dane 16. i 17. maj, a ne za dan ubistva što je za odbranu sporno. Sud je još ranije najavio da će tražiti vještačenje snimaka i za dan 15. maj.

Sudija Branimir Jukić je kazao da Biološki fakultet u  Beogradu još nije obavijestio da su uradili dopunu DNK vještačenja koje je sud tražio.

- Platili smo sve troškove, još dali novac unaprijed i to nije nimalo jeftino. Slali smo im urgencije da se to ubrza jer je pritvorski predmet, ali su nam rekli da to nije jedini koji imaju i koji je hitan - rekao je sudija Jukić.

Vještak Dušan Keckarević je u ime Biološkog fakulteta u Beogradu vještačio DNK tragove te je na grani izuzetoj s lica mjesta našao DNK optuženog. Međutim, odbrana je prigovorila da tragovi nisu izuzeti pravilno pa je sud zatražio dopunu vještačenja.

Šakića terete da je s još jednom nepoznatom osobom usmrtio Slavišu Ćuluma 15. maja 2020. godine u Dragočaju. Oni su, kako je navedeno u optužnici, Ćulumu pripremili zasjedu u šumi nedaleko od njegove kuće i kada je on naišao na njega su iz dvije puške ispalili 22 hica i usmrtili ga. Navodi se da su zločin pripremili te nabavili oružje, municiju i motocikl s kojim je izviđao mjesto planiranog napada.

Sukobi

Šakić i ubijeni Ćulum bili su u sukobu više godina iako su ranije bili bliski. Rat između njih počeo je još 2010. godine. Prvi veći vatreni obračun dvojice bivših prijatelja bio je 28. februara te godine kada je Đulum sivim “audijem” došao pred kuću Šakića da razriješe razmirice. Tada je  Kinez s balkona ispucao rafal na vozilo. Niko nije ranjen, a obračun je nastavljen 1. marta 2010. godine kada je u razmjeni vatre između njih u Karađorđevoj ulici na Laušu Đulum ranjen u lijevo rame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana