Суђење Олгици Маркановић креће испочетка

Танјуг
Суђење Олгици Маркановић креће испочетка

БЕОГРАД- У Првом основном суду у Београду данас је, због проширења оптужног приједлога, испочетка кренуло суђење Бањалучанки Олгици Маркановић, оптуженој за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима, заједно са помоћницом Јасмином Тасић.

Обје оптужене су се због тога поново изјашњавале о оптужбама, негирајући кривична дела.

Након тога одбрана је негирала да су Маркановићева и Тасићева чиниле кривично дјело које им се ставља на терет, наводећи да су оштећене послије третмана у салону оптужених, ишле код других љекара.

Бранилац Маркановићеве, адвокат Ирина Боровић рекла је да се противи тиме да се као доказ изведу преписке оптужене са оштећенима јер Маркановићева није дала сагласност, те се на тај начин може повредити њена права на приватност.

Адвокат Драган Палибрк, бранилац Тасићеве, рекао је да она нема никакве везе са кривичним дjелом које јој се ставља на терет и да су оштећене лажно свjедочиле против ње.

Палибрк је такође рекао да је мотив оштећених да од Тасићевог супруга, који је иначе инвеститор, наплате одштету.

Пуномоћник оштећених је замолила суд да заштити оштећене и да их одбрана у судници не назива „као оштећене“.

Тужилаштво је на претходном суђењу одбрани уручило проширен оптужни прijедлог , којим се терете да су починиле тешко кривично дjело против здравља људи у саизвршилаштву на штету још шест пацијената, па их сада терете за укупно 18 оштећених пацијената.

У саопштењу тужилаштва се прецизира да се проширеним оптужним приједлогом Маркановић и Тасић терете да су од јануара 2020. године до 6. фебруара прошле године салону „ Tayas“ изводиле хируршке процедуре и то инванзивном примjеном средства „2 No Needle Mesotherapy - Beauty Machine - Skin energy Activation Instrument“ “, уз коришћење инјекција локалне анестезије ''лидокаин-хлорид“ које је давала Маркановићева, а због чега је 18 пацијената имало тешке тјелесне повреде.

 

Тужилаштво је предложило суду да након одржаног главног претреса Маркановићеву осуди на пет година затвора, а њену помоћницу Тасић на годину и по.

Прије проширења оптужења, тужилаштво је тражило за Маркановићеву три године затвора, а за Тасић годину.

Тужилаштво их терети да су од 1. маја 2020. године до 1. марта прошле године у нерегистрованом медицинско-естетском центру „Tayas“ у Београду у улици Дриничкој број 8а неовлашћеном и неправилном употребном средства „плазма пен“ проузроковале трајна оштећења на третираним дијеловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог и трећег степена.

Истовремено су користиле инјекције локалне анестезије („лидокаин - хлорида“),  које нису одобрене и које су биле ризичне по живот оштећених у случају алергијске реакције, а због непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примјене уређаја „плазма-пен“ због коришћења струје.

Маркановић је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надриљекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана