Suđenje Olgici Markanović kreće ispočetka

Tanjug
Suđenje Olgici Markanović kreće ispočetka

BEOGRAD- U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je, zbog proširenja optužnog prijedloga, ispočetka krenulo suđenje Banjalučanki Olgici Markanović, optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, zajedno sa pomoćnicom Jasminom Tasić.

Obje optužene su se zbog toga ponovo izjašnjavale o optužbama, negirajući krivična dela.

Nakon toga odbrana je negirala da su Markanovićeva i Tasićeva činile krivično djelo koje im se stavlja na teret, navodeći da su oštećene poslije tretmana u salonu optuženih, išle kod drugih ljekara.

Branilac Markanovićeve, advokat Irina Borović rekla je da se protivi time da se kao dokaz izvedu prepiske optužene sa oštećenima jer Markanovićeva nije dala saglasnost, te se na taj način može povrediti njena prava na privatnost.

Advokat Dragan Palibrk, branilac Tasićeve, rekao je da ona nema nikakve veze sa krivičnim djelom koje joj se stavlja na teret i da su oštećene lažno svjedočile protiv nje.

Palibrk je takođe rekao da je motiv oštećenih da od Tasićevog supruga, koji je inače investitor, naplate odštetu.

Punomoćnik oštećenih je zamolila sud da zaštiti oštećene i da ih odbrana u sudnici ne naziva „kao oštećene“.

Tužilaštvo je na prethodnom suđenju odbrani uručilo proširen optužni prijedlog , kojim se terete da su počinile teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu na štetu još šest pacijenata, pa ih sada terete za ukupno 18 oštećenih pacijenata.

U saopštenju tužilaštva se precizira da se proširenim optužnim prijedlogom Markanović i Tasić terete da su od januara 2020. godine do 6. februara prošle godine salonu „ Tayas“ izvodile hirurške procedure i to invanzivnom primjenom sredstva „2 No Needle Mesotherapy - Beauty Machine - Skin energy Activation Instrument“ “, uz korišćenje injekcija lokalne anestezije ''lidokain-hlorid“ koje je davala Markanovićeva, a zbog čega je 18 pacijenata imalo teške tjelesne povrede.

 

Tužilaštvo je predložilo sudu da nakon održanog glavnog pretresa Markanovićevu osudi na pet godina zatvora, a njenu pomoćnicu Tasić na godinu i po.

Prije proširenja optuženja, tužilaštvo je tražilo za Markanovićevu tri godine zatvora, a za Tasić godinu.

Tužilaštvo ih tereti da su od 1. maja 2020. godine do 1. marta prošle godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru „Tayas“ u Beogradu u ulici Driničkoj broj 8a neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen“ prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog i trećeg stepena.

Istovremeno su koristile injekcije lokalne anestezije („lidokain - hlorida“),  koje nisu odobrene i koje su bile rizične po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije, a zbog nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja „plazma-pen“ zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana