Свједоци на суђењу Мири Вучетић: Судији дали новац у канцеларији

Небојша Томашевић
Свједоци на суђењу Мири Вучетић: Судији дали новац у канцеларији

БАЊАЛУКА - Свједоци тужилаштва Зоран Иветић и Миленко Срдија у бањалучком Окружном суду потврдили су да су у два наврата у канцеларији оптужене судије Основног суда у Бањалуци Мире Вучетић дали 1.000 КМ како би добили рјешења о расподјели имовине, односно земљишта које су купили.

Појаснили су да су у оба наврата добили потврде на којима се наводи да су уплатили новац.

"Нас шесторо смо купили земљу од истог човјека и требало је донијети рјешење да се раздвоје парцеле. Судија Вучетић је радила наш предмет и рекла је да дамо по 200 КМ да се то ријеши. Прво да дамо 600, а кад све заврши још 600 КМ " појаснио је Иветић.

Додао је да су скупили новац и дали 600 КМ у канцеларији судије, након чега су добили потврду о уплати.

Иветић је казао да су на исти начин, када је све завршено, у канцеларији судије дали још 600 КМ. 

Републички тужилац Горан Гламочанин подсјетио га је да је у истрази рекао другачије, односно да су други пут дали 400 КМ.

"Ако сам тада рекао да смо дали 400, онда смо толико дали. Не сјећам се сада свега, тад је било свјежије. Требало је још по 200 КМ да дају Слободан Чучковић и Небојша Вилић, али не знам јесу ли" рекао је Иветић.

Миленко Срдија је казао да је био са Иветићем када су дали прво 600, а затим 400 КМ у канцеларији судије Вучетић.

"Питао сам да ли може да се уплати на жиро-рачун, али нам је речено да се уплати у канцеларији јер нешто није уреду са банком" казао је Срдија.

Потврдио је да су новац дали секретарици у канцеларији и да је оптужена судија била ту кад су то урадили. Истакао је да не зна на шта је новац отишао, али да је добио правоснажно рјешење о расподјели парцела. 

Шеф рачуноводства у Основном суду у Бањалуци Ђулка Ђукић истакла је да се готовинске исплате и уплате новца у тој институцији не раде, јер је то противзаконито.

"Пословање се обавља преко намјенског депозитног рачуна на који странке уплаћују новац. Затим се на основу рјешења судија са тог рачуна плаћају вјештаци, врши поврат новца и слично. Не знам да је било плаћања у готовом новцу, ми то нисмо примали " рекла је Ђукићева.

Оптужница судију Миру Вучетић терети за злоупотребе службеног положаја јер је у више наврата 2014. у својој канцеларији, у намјери да себи прибави корист, узела укупно 2.400 КМ од више странака на име предујма за вјештачења. Наводи се да је знала да је то супротно Правилнику о унутрашњем судском пословању. 

КЕШ

Вјештак геодетске струке Стаменко Мирковић потврдио је да је био ангажован у предмету расподјеле имовине који је водила судија Мира Вучетић и да му је за то плаћено у кешу. 

Присјетио се да је то било 2015. и да се радило о издвајању имовине, односно парцела. Републички тужилац Горан Гламочанин га је подсјетио да је у истрази рекао другачије, односно да се није могао изјаснити колики су били трошкови вјештачења, нити да се сјети да ли је и на који начин исплаћен за то.

"Рекао сам да вјерујем да ми је плаћено. Не могу се изјаснити о износу, али знам да ми је плаћено, и то у кешу " рекао је Мирковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана