Svjedoci na suđenju Miri Vučetić: Sudiji dali novac u kancelariji

Nebojša Tomašević
Svjedoci na suđenju Miri Vučetić: Sudiji dali novac u kancelariji

BANjALUKA - Svjedoci tužilaštva Zoran Ivetić i Milenko Srdija u banjalučkom Okružnom sudu potvrdili su da su u dva navrata u kancelariji optužene sudije Osnovnog suda u Banjaluci Mire Vučetić dali 1.000 KM kako bi dobili rješenja o raspodjeli imovine, odnosno zemljišta koje su kupili.

Pojasnili su da su u oba navrata dobili potvrde na kojima se navodi da su uplatili novac.

"Nas šestoro smo kupili zemlju od istog čovjeka i trebalo je donijeti rješenje da se razdvoje parcele. Sudija Vučetić je radila naš predmet i rekla je da damo po 200 KM da se to riješi. Prvo da damo 600, a kad sve završi još 600 KM " pojasnio je Ivetić.

Dodao je da su skupili novac i dali 600 KM u kancelariji sudije, nakon čega su dobili potvrdu o uplati.

Ivetić je kazao da su na isti način, kada je sve završeno, u kancelariji sudije dali još 600 KM. 

Republički tužilac Goran Glamočanin podsjetio ga je da je u istrazi rekao drugačije, odnosno da su drugi put dali 400 KM.

"Ako sam tada rekao da smo dali 400, onda smo toliko dali. Ne sjećam se sada svega, tad je bilo svježije. Trebalo je još po 200 KM da daju Slobodan Čučković i Nebojša Vilić, ali ne znam jesu li" rekao je Ivetić.

Milenko Srdija je kazao da je bio sa Ivetićem kada su dali prvo 600, a zatim 400 KM u kancelariji sudije Vučetić.

"Pitao sam da li može da se uplati na žiro-račun, ali nam je rečeno da se uplati u kancelariji jer nešto nije uredu sa bankom" kazao je Srdija.

Potvrdio je da su novac dali sekretarici u kancelariji i da je optužena sudija bila tu kad su to uradili. Istakao je da ne zna na šta je novac otišao, ali da je dobio pravosnažno rješenje o raspodjeli parcela. 

Šef računovodstva u Osnovnom sudu u Banjaluci Đulka Đukić istakla je da se gotovinske isplate i uplate novca u toj instituciji ne rade, jer je to protivzakonito.

"Poslovanje se obavlja preko namjenskog depozitnog računa na koji stranke uplaćuju novac. Zatim se na osnovu rješenja sudija sa tog računa plaćaju vještaci, vrši povrat novca i slično. Ne znam da je bilo plaćanja u gotovom novcu, mi to nismo primali " rekla je Đukićeva.

Optužnica sudiju Miru Vučetić tereti za zloupotrebe službenog položaja jer je u više navrata 2014. u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 KM od više stranaka na ime predujma za vještačenja. Navodi se da je znala da je to suprotno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju. 

KEŠ

Vještak geodetske struke Stamenko Mirković potvrdio je da je bio angažovan u predmetu raspodjele imovine koji je vodila sudija Mira Vučetić i da mu je za to plaćeno u kešu. 

Prisjetio se da je to bilo 2015. i da se radilo o izdvajanju imovine, odnosno parcela. Republički tužilac Goran Glamočanin ga je podsjetio da je u istrazi rekao drugačije, odnosno da se nije mogao izjasniti koliki su bili troškovi vještačenja, niti da se sjeti da li je i na koji način isplaćen za to.

"Rekao sam da vjerujem da mi je plaćeno. Ne mogu se izjasniti o iznosu, ali znam da mi je plaćeno, i to u kešu " rekao je Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana