Суђење Луки Ловри за покушај убиства ванбрачне супруге: Запалио купатило док је жртва сапирала бензин, па гасио ватру

Небојша Томашевић
Суђење Луки Ловри за покушај убиства ванбрачне супруге: Запалио купатило док је жртва сапирала бензин, па гасио ватру

БАЊАЛУКА - Док је Тијана П. у купатилу са себе сапирала бензин њен невјенчани супруг Лука Ловре (40), оптужен да је покушао убити, тражио је упљач те поменутим горивом посипао плочице у купатилу, а након тога их је и запалио.

Испричала је ово у бањалучком Окружном суду жртва наслног супруга и рекла да је тада осјећала велки страх и "гледала смрти у очи".

- Када је запалио бензин на плочицама осјетила сам велики удар и печење по леђима. Пламен је брзо букнуо и спласнуо. Почела сам водом из туша да гасим запаљене ствари и он је тад помогао и ногама исто гасио ватру и рекао да изађем из купатила - казала је Тијана П.

Казала је да је Лука, прије него је запалио питао "јеси се сапрала", те посипао бензин по себи и говорио "види шта ја радим због тебе".

Казала је да је видјела да је он након тога опрао косу и пресвукао мајицу. Истакла је да је свему претходила свађа током које је вријеђао и ударио.

- Тог дана направио је инцидент, а после се понашао нормално и отишли смо на пиће с његовим другом који ме питао хоћу му бити кума и рекао ми "била би да Лука није видио неку другу". 

Одговорила сам нећу ти никад бити кума и кренула јер то нисам хтјела слушати. Лука је кренуо за мном и вукао ме и стално питао гдје сам била - рекла је Тијана.

Казала је да јој је по доласку у стан  рекао "Ку..једна знаш да сам због тебе растурио породицу", а она му је одговорила "колико знам, разведен си". 

- Бацио ме на кревет и рекао "Сада ћу те удавити, сад ћеш упознати Луку". Кренула сам напоље, а он је заломио кључ у брави и није дао да изађем. Покушала сам да отворим шрафцигером, рекао ми је "глупачо  не можеш то тако" и отео га. Тад је рекао сад ћу те запалити, а ја рекла "ајде" и он је отишао. Вратио се и из пластичне боце ме запљуснуо два пута. Осјетила сам мирис бензина који ми ушао у уста те сам отрчала у купатило да се саперем - појаснила  је Тијана и додала да је након свега из купатила побјегла на балкон и звала пролазнике у помоћ говорећи да је поливена бензином. 

Присјетила се да је у међувремену покушала путем телефона покушала да зове колегицу, а Лука га јој је отео и бацио батерију рекавши "кога зовеш неђу да идем у затвор за тебе". Тад је, како тврди, ударио песницом и опалио шамар. 

Специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић - Стојановић утврдила је да је Ловре особа која има мјешовити поремећај личности.

Истакла је да је у вријеме почињења кривичног способност оптуженог да схвати значај дјела и управља поступцима била смањена до битно, али не битно.

- Импулсиван је и ниског прага толеранције на фрустрације те код њега постоји присутност агресије. Даје себи за право да правду узима у своје руке те има и асоцијативни поремећај  - казала је Вукадиновић - Стојановић.

Нагласила је да постоји опасност да би Ловре могао да понови кривично дјело или учинити теже те је препоручила да му се изрекне обавезано лијечење психијатријско - психолошки третман.

Вјештак хемијске струке Јелена Јанковић утврдила је да је у боци, из које је према оптужници Ловре посипао супругу, био бензин. Казала је да је то гориво било присутно и на хаљини коју је вјештачила, али да она није горила. 

- Највећа концетрација ове запаљиве материје пронађена је на хаљини и пластичној флаши - казала је Јанковићева.

Појаснила је да је вода могла да спријечи да поменута хаљина плане у додиру с ватром. Оштећена Тијана П. у суду је раније рекла да је кобног дана носила хаљину и да је водом спирала бензин са себе.

Специјалиста опште медицине Веселка Бјелаковић утврдила је да је Ловре у вријеме почињена кривичног дјела био пијан и у стадијуму средњег пијанства. На питање тужиоца која су кривична дјела карактеристична за стање средњег пијанства, Бјелаковићева је навела да може да дође до туче, агресије и покушаја убиства. 

Појаснила је  да је на основу изјаве коју је Ловре дао, његове килаже и количине попијеног алкохола и времена у којем га је конзумирао утврдила да је Ловре у крви имао 1,33 грама по килограму алкохола, што је степен лаког пијанства.  

Нагласила је да је према записнику полиције, оптужени алкотестиран након извршења кривичног дјела и у организму имао око 1,64 промила у крви, што је стање средњег пијанства. 

Ловрин бранилац, адвокат Александар Јокић упитао је Бјелаковићеву да ли су приликом средњег пијанства дјела прорачуната, она је казала да на то питање не може одговорити. 

Адвокат Јокић је приговорио на записник о алкотестирању који је кориштен. 

- Имамо записник о алкотестирању возача, а оптужени није био возач и урађен је по Закону о безбједности саобраћаја - казао је Јокић. 

Специјалиста судске медицине форензички генетичар Зоран Обрадовић на пластичној флаши и батерији телефона које вјештачио нашао је ДНК траг оптуженог који је био већински. 

На тим предметима нашао је и трагове оштећене Тијане П. који су били како је рекао мањински.

Према оптужници Ловре је супругу покушао да убије 12. јуна у њиховом стану у бањалучком насељу Обилићево након крађе свађе када је полио бензином и покушао да запали.

ПОВРЕДЕ

Специјалиста судске медицине Жељко Каран казао је да је Тијана П. задобила лакше повреде. Истакао је и да је имала црвенило на леђима и рамену и да то навјероватније нису опекотине. 

Такво црвенило казао је Каран може настати као алергијска реакција на бензин или евентуално од топлоте кратког трајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана