Suđenje Luki Lovri za pokušaj ubistva vanbračne supruge: Zapalio kupatilo dok je žrtva sapirala benzin, pa gasio vatru

Nebojša Tomašević
Suđenje Luki Lovri za pokušaj ubistva vanbračne supruge: Zapalio kupatilo dok je žrtva sapirala benzin, pa gasio vatru

BANjALUKA - Dok je Tijana P. u kupatilu sa sebe sapirala benzin njen nevjenčani suprug Luka Lovre (40), optužen da je pokušao ubiti, tražio je upljač te pomenutim gorivom posipao pločice u kupatilu, a nakon toga ih je i zapalio.

Ispričala je ovo u banjalučkom Okružnom sudu žrtva naslnog supruga i rekla da je tada osjećala velki strah i "gledala smrti u oči".

- Kada je zapalio benzin na pločicama osjetila sam veliki udar i pečenje po leđima. Plamen je brzo buknuo i splasnuo. Počela sam vodom iz tuša da gasim zapaljene stvari i on je tad pomogao i nogama isto gasio vatru i rekao da izađem iz kupatila - kazala je Tijana P.

Kazala je da je Luka, prije nego je zapalio pitao "jesi se saprala", te posipao benzin po sebi i govorio "vidi šta ja radim zbog tebe".

Kazala je da je vidjela da je on nakon toga oprao kosu i presvukao majicu. Istakla je da je svemu prethodila svađa tokom koje je vrijeđao i udario.

- Tog dana napravio je incident, a posle se ponašao normalno i otišli smo na piće s njegovim drugom koji me pitao hoću mu biti kuma i rekao mi "bila bi da Luka nije vidio neku drugu". 

Odgovorila sam neću ti nikad biti kuma i krenula jer to nisam htjela slušati. Luka je krenuo za mnom i vukao me i stalno pitao gdje sam bila - rekla je Tijana.

Kazala je da joj je po dolasku u stan  rekao "Ku..jedna znaš da sam zbog tebe rasturio porodicu", a ona mu je odgovorila "koliko znam, razveden si". 

- Bacio me na krevet i rekao "Sada ću te udaviti, sad ćeš upoznati Luku". Krenula sam napolje, a on je zalomio ključ u bravi i nije dao da izađem. Pokušala sam da otvorim šrafcigerom, rekao mi je "glupačo  ne možeš to tako" i oteo ga. Tad je rekao sad ću te zapaliti, a ja rekla "ajde" i on je otišao. Vratio se i iz plastične boce me zapljusnuo dva puta. Osjetila sam miris benzina koji mi ušao u usta te sam otrčala u kupatilo da se saperem - pojasnila  je Tijana i dodala da je nakon svega iz kupatila pobjegla na balkon i zvala prolaznike u pomoć govoreći da je polivena benzinom. 

Prisjetila se da je u međuvremenu pokušala putem telefona pokušala da zove kolegicu, a Luka ga joj je oteo i bacio bateriju rekavši "koga zoveš neđu da idem u zatvor za tebe". Tad je, kako tvrdi, udario pesnicom i opalio šamar. 

Specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović - Stojanović utvrdila je da je Lovre osoba koja ima mješoviti poremećaj ličnosti.

Istakla je da je u vrijeme počinjenja krivičnog sposobnost optuženog da shvati značaj djela i upravlja postupcima bila smanjena do bitno, ali ne bitno.

- Impulsivan je i niskog praga tolerancije na frustracije te kod njega postoji prisutnost agresije. Daje sebi za pravo da pravdu uzima u svoje ruke te ima i asocijativni poremećaj  - kazala je Vukadinović - Stojanović.

Naglasila je da postoji opasnost da bi Lovre mogao da ponovi krivično djelo ili učiniti teže te je preporučila da mu se izrekne obavezano liječenje psihijatrijsko - psihološki tretman.

Vještak hemijske struke Jelena Janković utvrdila je da je u boci, iz koje je prema optužnici Lovre posipao suprugu, bio benzin. Kazala je da je to gorivo bilo prisutno i na haljini koju je vještačila, ali da ona nije gorila. 

- Najveća koncetracija ove zapaljive materije pronađena je na haljini i plastičnoj flaši - kazala je Jankovićeva.

Pojasnila je da je voda mogla da spriječi da pomenuta haljina plane u dodiru s vatrom. Oštećena Tijana P. u sudu je ranije rekla da je kobnog dana nosila haljinu i da je vodom spirala benzin sa sebe.

Specijalista opšte medicine Veselka Bjelaković utvrdila je da je Lovre u vrijeme počinjena krivičnog djela bio pijan i u stadijumu srednjeg pijanstva. Na pitanje tužioca koja su krivična djela karakteristična za stanje srednjeg pijanstva, Bjelakovićeva je navela da može da dođe do tuče, agresije i pokušaja ubistva. 

Pojasnila je  da je na osnovu izjave koju je Lovre dao, njegove kilaže i količine popijenog alkohola i vremena u kojem ga je konzumirao utvrdila da je Lovre u krvi imao 1,33 grama po kilogramu alkohola, što je stepen lakog pijanstva.  

Naglasila je da je prema zapisniku policije, optuženi alkotestiran nakon izvršenja krivičnog djela i u organizmu imao oko 1,64 promila u krvi, što je stanje srednjeg pijanstva. 

Lovrin branilac, advokat Aleksandar Jokić upitao je Bjelakovićevu da li su prilikom srednjeg pijanstva djela proračunata, ona je kazala da na to pitanje ne može odgovoriti. 

Advokat Jokić je prigovorio na zapisnik o alkotestiranju koji je korišten. 

- Imamo zapisnik o alkotestiranju vozača, a optuženi nije bio vozač i urađen je po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja - kazao je Jokić. 

Specijalista sudske medicine forenzički genetičar Zoran Obradović na plastičnoj flaši i bateriji telefona koje vještačio našao je DNK trag optuženog koji je bio većinski. 

Na tim predmetima našao je i tragove oštećene Tijane P. koji su bili kako je rekao manjinski.

Prema optužnici Lovre je suprugu pokušao da ubije 12. juna u njihovom stanu u banjalučkom naselju Obilićevo nakon krađe svađe kada je polio benzinom i pokušao da zapali.

POVREDE

Specijalista sudske medicine Željko Karan kazao je da je Tijana P. zadobila lakše povrede. Istakao je i da je imala crvenilo na leđima i ramenu i da to navjerovatnije nisu opekotine. 

Takvo crvenilo kazao je Karan može nastati kao alergijska reakcija na benzin ili eventualno od toplote kratkog trajanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana