Суђење Драгану Шеви за убиство монаха: Суд прихватио казну од 18 година робије

Небојша Томашевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Окружни суд прихватио је споразум о признању кривице који предвиђа да Драган Шево (41) буде осуђен на 18 година затвора због тешког убиства монаха Стефана Ачића у манастиру Глоговац код Шипова, а пресуда ће бити изречена сутра.

Оптужени је изјавио да је добровољно потписао споразум те нагласио да је свјестан да се одриче права на суђење и жалбу. 

Истакао је да му је жао због оног што је урадио и да се каје, те је породици убијеног монаха изразио саучешће.

- Не могу вратити вријеме. Да могу, то бих исправио. Али што је учињено, учињено је и искрено жалим због тога - рекао је Шево, који се није противио продужењу притвора.

Тужилац Борислав Чекић  нагласио је да су са споразумом сагласни и оштећени, односно игуман манастира Глоговац Дојчило Влајковић.

Указао је да је један од разлога за закључење споразума то што је Шево већ на првом испитивању признао злочин.

- Сарађивао је са истражним органима и указао на додатне доказе прикупљене током истраге, који су помогли да се ефикасно расвијетли случај. Коректно се понашао током цијелог поступка и сматрамо да све то оправдава споразум, те да ће се предложеном казном постићи сврха кажњавања - рекао је Чекић, који је као олакшавајућу околност на страни оптуженог нашао ранију неосуђиваност те признање.

Шево оптужница терети да је из користољубља убио монаха Ачића 7. децембра прошле године, тако што га је убо два пута ножем у груди. 

Злочин се догодио у конаку манастира Глоговац гдје је Шево дошао с намјером да од монаха затражи новац на зајам. Монах му је рекао да не смије да му да новац од прилога. 

- Видјевши кесу с новцем на столу, Шево је устао и с леђа пришао монаху, а потом га је два пута убо ножем у груди. Са стола је украо кесу у којој се налазило 566 КМ, 59 евра, 37 куна и 10 динара. Захтијевао је још новца, па су отишли у собу на спрату конака. Ту је украо још 510 КМ и 110 евра. Жртву је закључао у соби и однио кључ - стоји у оптужници. 

Истиче се да је рањени монах усљед масивног искрварења преминуо истог дана око 20.15 часова. Шево је након злочина побјегао, а ухапшен је послије дводневне потраге  у мотелу "Нана" у Бањалуци, при чему је и сам себе убо ножем у груди. 

САРАЂИВАО У ИСТРАЗИ 

Адвокат Славен Гостимировић у суду је истакао да је његов клијент оптужени Драган Шево од самог почетка желио да призна злочин.

- Он је активно сарађивао у истрази. Није сакрио, прикрио или прећутао било шта што му је познато. Одмах је исказивао жаљење и кајање, а пред овај претрес посебно ми је нагласио да жели да изјави саучешће оштећеној породици - рекао је Гостимировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана