Suđenje Draganu Ševi za ubistvo monaha: Sud prihvatio kaznu od 18 godina robije

Nebojša Tomašević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Okružni sud prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji predviđa da Dragan Ševo (41) bude osuđen na 18 godina zatvora zbog teškog ubistva monaha Stefana Ačića u manastiru Glogovac kod Šipova, a presuda će biti izrečena sutra.

Optuženi je izjavio da je dobrovoljno potpisao sporazum te naglasio da je svjestan da se odriče prava na suđenje i žalbu. 

Istakao je da mu je žao zbog onog što je uradio i da se kaje, te je porodici ubijenog monaha izrazio saučešće.

- Ne mogu vratiti vrijeme. Da mogu, to bih ispravio. Ali što je učinjeno, učinjeno je i iskreno žalim zbog toga - rekao je Ševo, koji se nije protivio produženju pritvora.

Tužilac Borislav Čekić  naglasio je da su sa sporazumom saglasni i oštećeni, odnosno iguman manastira Glogovac Dojčilo Vlajković.

Ukazao je da je jedan od razloga za zaključenje sporazuma to što je Ševo već na prvom ispitivanju priznao zločin.

- Sarađivao je sa istražnim organima i ukazao na dodatne dokaze prikupljene tokom istrage, koji su pomogli da se efikasno rasvijetli slučaj. Korektno se ponašao tokom cijelog postupka i smatramo da sve to opravdava sporazum, te da će se predloženom kaznom postići svrha kažnjavanja - rekao je Čekić, koji je kao olakšavajuću okolnost na strani optuženog našao raniju neosuđivanost te priznanje.

Ševo optužnica tereti da je iz koristoljublja ubio monaha Ačića 7. decembra prošle godine, tako što ga je ubo dva puta nožem u grudi. 

Zločin se dogodio u konaku manastira Glogovac gdje je Ševo došao s namjerom da od monaha zatraži novac na zajam. Monah mu je rekao da ne smije da mu da novac od priloga. 

- Vidjevši kesu s novcem na stolu, Ševo je ustao i s leđa prišao monahu, a potom ga je dva puta ubo nožem u grudi. Sa stola je ukrao kesu u kojoj se nalazilo 566 KM, 59 evra, 37 kuna i 10 dinara. Zahtijevao je još novca, pa su otišli u sobu na spratu konaka. Tu je ukrao još 510 KM i 110 evra. Žrtvu je zaključao u sobi i odnio ključ - stoji u optužnici. 

Ističe se da je ranjeni monah usljed masivnog iskrvarenja preminuo istog dana oko 20.15 časova. Ševo je nakon zločina pobjegao, a uhapšen je poslije dvodnevne potrage  u motelu "Nana" u Banjaluci, pri čemu je i sam sebe ubo nožem u grudi. 

SARAĐIVAO U ISTRAZI 

Advokat Slaven Gostimirović u sudu je istakao da je njegov klijent optuženi Dragan Ševo od samog početka želio da prizna zločin.

- On je aktivno sarađivao u istrazi. Nije sakrio, prikrio ili prećutao bilo šta što mu je poznato. Odmah je iskazivao žaljenje i kajanje, a pred ovaj pretres posebno mi je naglasio da želi da izjavi saučešće oštećenoj porodici - rekao je Gostimirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana