Суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац: Тужилаштво уговорима доказује несавјесан рад

Н.Т.
Суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац: Тужилаштво уговорима доказује несавјесан рад

БАЊАЛУКА - Више материјалних доказa међу којима и уговоре између Бобар банке и неких фирми предала је републички тужилац вијећу Окружног суда на суђењу бишој директрици Агенције за банкарство Републике Српске Славици Ињац, коју терете за несавјесно пословање.

Уговорима, рекла је тужилац Сњежана Петковић, доказује се да је неким фирма причињена корист. Тужилац је суду предала и записнике о контроли Бобар банке, а одбрана је приговорила да су некомплетни јер не садржне извјештај Одбора за супервизију. 

Тужилац Сњежана Петковић је истакла да је суду дала доказе које је добила од Тужилаштва БиХ, али да ће провјерити о чему се ради. Она је још истакла да ће све планиране доказе извести у наредна два до три рочишта.

Против Ињац и још 15 особа оптужницу је подигло Тужилаштво БиХ, а предмет против Ињчеве пребачен је у Окружни суд у Бањалуци због њене болести. Републичко тужилаштво недавно је измијенило оптужницу па је Ињчевој на терет стaвљено блаже кривично дјело несавјесно пословање.

Оптужницом Тужилаштва БиХ на терет јој је био ствaљен организовани криминал којим је Бобар банка оштећена за 122.5 милиона марака. У тој оптужници стоји да је оптужена група од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловала као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ за који новац је оштећена Бобар банка. 

Према тој оптужници они су циљано пласирали кредите предузећима члановима "Бобар групе" и повезаним лицима иако су они за те кредите имали само минимално осигурање или га уопште нису ни имали. Због таквог начина пословања пласирани кредити нису наплаћени што је довело до пропасти "Бобар банке". 

У оптужници стоји и да су шефови „Бобар банке" давали милионске кредитe и хрватским банкама, а које су затим кредите давали предузећима члановима „Бобар групе". Ниједан од тих кредита није у потпуности враћен. Према оптужници појединци којима су давани кредити су стекли незакониту имовинску корист у износу од приближно 125 милиона марака. 

Пропали су и изгубљени депозити многих институција БиХ и ентитета, средства општина и јавних подузећа и депозити грађана. 

Ињац терете да је још од јула 2009. године имала сазнања да Бобар банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана