Suđenje bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo RS Slavici Injac: Tužilaštvo ugovorima dokazuje nesavjesan rad

N.T.
Suđenje bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo RS Slavici Injac: Tužilaštvo ugovorima dokazuje nesavjesan rad

BANjALUKA - Više materijalnih dokaza među kojima i ugovore između Bobar banke i nekih firmi predala je republički tužilac vijeću Okružnog suda na suđenju bišoj direktrici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, koju terete za nesavjesno poslovanje.

Ugovorima, rekla je tužilac Snježana Petković, dokazuje se da je nekim firma pričinjena korist. Tužilac je sudu predala i zapisnike o kontroli Bobar banke, a odbrana je prigovorila da su nekompletni jer ne sadržne izvještaj Odbora za superviziju. 

Tužilac Snježana Petković je istakla da je sudu dala dokaze koje je dobila od Tužilaštva BiH, ali da će provjeriti o čemu se radi. Ona je još istakla da će sve planirane dokaze izvesti u naredna dva do tri ročišta.

Protiv Injac i još 15 osoba optužnicu je podiglo Tužilaštvo BiH, a predmet protiv Injčeve prebačen je u Okružni sud u Banjaluci zbog njene bolesti. Republičko tužilaštvo nedavno je izmijenilo optužnicu pa je Injčevoj na teret stavljeno blaže krivično djelo nesavjesno poslovanje.

Optužnicom Tužilaštva BiH na teret joj je bio stvaljen organizovani kriminal kojim je Bobar banka oštećena za 122.5 miliona maraka. U toj optužnici stoji da je optužena grupa od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovala kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM za koji novac je oštećena Bobar banka. 

Prema toj optužnici oni su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima "Bobar grupe" i povezanim licima iako su oni za te kredite imali samo minimalno osiguranje ili ga uopšte nisu ni imali. Zbog takvog načina poslovanja plasirani krediti nisu naplaćeni što je dovelo do propasti "Bobar banke". 

U optužnici stoji i da su šefovi „Bobar banke" davali milionske kredite i hrvatskim bankama, a koje su zatim kredite davali preduzećima članovima „Bobar grupe". Nijedan od tih kredita nije u potpunosti vraćen. Prema optužnici pojedinci kojima su davani krediti su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od približno 125 miliona maraka. 

Propali su i izgubljeni depoziti mnogih institucija BiH i entiteta, sredstva opština i javnih poduzeća i depoziti građana. 

Injac terete da je još od jula 2009. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana