Суђење Бањалучанину за покушај изнуде новца: Бајић пријављен полицији јер је дуг стално растао

Н. Т.
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Вјештак тужилаштва Огњен Мирковић на телефону оптуженог Николе Бајића (38) из Бањалуке, кога терете да је покушао да изнуди 215.000 евра од Сенада Зејнића, нашао је 300.000 порука, али није могао да каже да ли међу њима има порука упућених оштећеном, а није их ни прегледао.

Он је у бањалучком Окружном суду на суђењу Бајићу казао да је с телефона који је користио оптужени упућен позив на број који је користио оштећени, али да није остварен.

Истакао је да није могао да с телефона оштећеног Зејнића ишчита поруке које су примане или упућиване путем апликација као што је вибер, "Воцап" и "Фејсбук". Одбрана тврди да је вјештачење показало да се искази свједока не слажу с доказима и да нема порука везаних за изнуду новца.

"Налаз је неразумљив и кључне ствари нису идентификоване. Нема ниједне поруке која компромитује брањеника. Осим тога је незаконит, јер је вјештачење радила особа која је вршила претрес телефона и креирање форензичке копије, по оном "кадија те тужи, кадија ти суди" " рекао је Јошић. 

Оштећени Сенад Зејнић раније је изјавио да му је оптужени слао поруке у којима је тражио враћање наводног дуга његовог сина, те да је износ стално растао од 3.200 до 215.000 евра. 

Појаснио је да је прву поруку добио на вибер с аустријског броја почетком јула 2020. у којој му се особа представила као Армин или Адмир и рекла да му његов син дугује 3.200 евра. 

"Договарао сам са том особом да се нађемо и да се договоримо и видимо шта је проблем, али никад није дошла на договорено мјесто. Стално сам питао колики је дуг, али је износ стално растао" појаснио је Сенад Зејнић.

Истакао је да је сазнао да се ради о оптуженом, јер је једно вече добио позив са броја из БиХ, који је имао слику и име Никола Бајић. Додао је да му је син Елвис потврдио да је то наводно Армин који тражи да се врати дуг. Испричао је да је половином јула 2020. отишао у БиХ и позвао број с ког је добијао поруке и рекао "Никола Бајићу, знам ко си, дођи да то ријешимо". 

Звао га је да дође у локал "Атина" у Прњавору, али је овај то одбио. Како је испричао, том приликом је од оптуженог добио више порука међу којима је било пријетећих у којима је писало да не зна с ким имам посла.

"Писао је да ће бацити динамит, да ће ме покупити у праху у пластичним кесама, да ће угасити лозу Зејнића" рекао је Зејнић.

На питања одбране одговорио је да је био спреман да плати 20.000 евра, али је због пријетећих порука и сталног раста дуга све испричао познанику који га је савјетовао да случај пријави полицији што је и урадио. 

Бајића оптужница терети да је од 2. до 11. јула 2020. покушао да изнуди  215.000 евра од Сенада Зејнића на име наводног дуга његовог сина Елвиса од 3.200 евра. 

Наводи се да му је пријетио "да ће му ако не врати дуг угасити лозу и фамилију, да не зна са ким има посла и да ће на њега бацити динамит, да ће га у праху покупити и да ће завршити у пластичним кесама".

КРЕДИБИЛИТЕТ

Бранилац Николе Бајића адвокат Зоран Јошић истакао је да је под знаком питања кредибилитет свједока Сенада Зејнића јер је дао мито тужилачком истражиоцу да се предмет убрза.

"Цијели случај је компромитован, а особа која је водила истрагу овог случаја Тарик Хаџибеговић је осуђен за узимање мита да се овај случај убрза. Докази које је прикупљао Хаџибеговић не могу бити законити и користити се у овом случају" рекао је Јошић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана