Suđenje Banjalučaninu za pokušaj iznude novca: Bajić prijavljen policiji jer je dug stalno rastao

N. T.
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Vještak tužilaštva Ognjen Mirković na telefonu optuženog Nikole Bajića (38) iz Banjaluke, koga terete da je pokušao da iznudi 215.000 evra od Senada Zejnića, našao je 300.000 poruka, ali nije mogao da kaže da li među njima ima poruka upućenih oštećenom, a nije ih ni pregledao.

On je u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Bajiću kazao da je s telefona koji je koristio optuženi upućen poziv na broj koji je koristio oštećeni, ali da nije ostvaren.

Istakao je da nije mogao da s telefona oštećenog Zejnića iščita poruke koje su primane ili upućivane putem aplikacija kao što je viber, "Vocap" i "Fejsbuk". Odbrana tvrdi da je vještačenje pokazalo da se iskazi svjedoka ne slažu s dokazima i da nema poruka vezanih za iznudu novca.

"Nalaz je nerazumljiv i ključne stvari nisu identifikovane. Nema nijedne poruke koja kompromituje branjenika. Osim toga je nezakonit, jer je vještačenje radila osoba koja je vršila pretres telefona i kreiranje forenzičke kopije, po onom "kadija te tuži, kadija ti sudi" " rekao je Jošić. 

Oštećeni Senad Zejnić ranije je izjavio da mu je optuženi slao poruke u kojima je tražio vraćanje navodnog duga njegovog sina, te da je iznos stalno rastao od 3.200 do 215.000 evra. 

Pojasnio je da je prvu poruku dobio na viber s austrijskog broja početkom jula 2020. u kojoj mu se osoba predstavila kao Armin ili Admir i rekla da mu njegov sin duguje 3.200 evra. 

"Dogovarao sam sa tom osobom da se nađemo i da se dogovorimo i vidimo šta je problem, ali nikad nije došla na dogovoreno mjesto. Stalno sam pitao koliki je dug, ali je iznos stalno rastao" pojasnio je Senad Zejnić.

Istakao je da je saznao da se radi o optuženom, jer je jedno veče dobio poziv sa broja iz BiH, koji je imao sliku i ime Nikola Bajić. Dodao je da mu je sin Elvis potvrdio da je to navodno Armin koji traži da se vrati dug. Ispričao je da je polovinom jula 2020. otišao u BiH i pozvao broj s kog je dobijao poruke i rekao "Nikola Bajiću, znam ko si, dođi da to riješimo". 

Zvao ga je da dođe u lokal "Atina" u Prnjavoru, ali je ovaj to odbio. Kako je ispričao, tom prilikom je od optuženog dobio više poruka među kojima je bilo prijetećih u kojima je pisalo da ne zna s kim imam posla.

"Pisao je da će baciti dinamit, da će me pokupiti u prahu u plastičnim kesama, da će ugasiti lozu Zejnića" rekao je Zejnić.

Na pitanja odbrane odgovorio je da je bio spreman da plati 20.000 evra, ali je zbog prijetećih poruka i stalnog rasta duga sve ispričao poznaniku koji ga je savjetovao da slučaj prijavi policiji što je i uradio. 

Bajića optužnica tereti da je od 2. do 11. jula 2020. pokušao da iznudi  215.000 evra od Senada Zejnića na ime navodnog duga njegovog sina Elvisa od 3.200 evra. 

Navodi se da mu je prijetio "da će mu ako ne vrati dug ugasiti lozu i familiju, da ne zna sa kim ima posla i da će na njega baciti dinamit, da će ga u prahu pokupiti i da će završiti u plastičnim kesama".

KREDIBILITET

Branilac Nikole Bajića advokat Zoran Jošić istakao je da je pod znakom pitanja kredibilitet svjedoka Senada Zejnića jer je dao mito tužilačkom istražiocu da se predmet ubrza.

"Cijeli slučaj je kompromitovan, a osoba koja je vodila istragu ovog slučaja Tarik Hadžibegović je osuđen za uzimanje mita da se ovaj slučaj ubrza. Dokazi koje je prikupljao Hadžibegović ne mogu biti zakoniti i koristiti se u ovom slučaju" rekao je Jošić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana