Судији Пејовићу година затвора и 40.000 КМ новчане казне

Н.Т.
Судији Пејовићу година затвора и 40.000 КМ новчане казне

БАЊАЛУКА - Судија Основног суда у Бањалуци Небојша Пејовић, који је оптужен за трговину утицајем и повреду закона биће осуђен на годину затвора и 40.000 КМ новчане казне.

То је предвиђено у  споразум о признању кривице који је  закључио са Републичким тужилаштвом, а који је прихватио Окружни суд у Бањалуци

Осим тога,  Пејовићу  ће бити изречена и петогодишња забрана обављања судијског посла.

Према споразуму Пејовић је дужан и да плати судске трошкове.

Судија Драган Улетиловић који је прихватио споразум изривање пресуде заказао је за сутра.

Пејовића оптужница терети да је  је 31. децембра 2019.  године као судија у извршном поступку пред Основним судом у Бањалуци на рочишту за продају некретнина спријечио четири понуђача да  учествују у јавном надметању о продаји да би понуђачу, адвокату Стојану Вукајловићу омогућио стицање користи.

Радило се о  четири стана у Бањалуци, једном пословном простору и викендици са двориштем у селу Ивањска који су одузети од бившег начелника  Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Бањалука Милоша Шмитрана осуђеног на пола године затвора због зулоупотребе  положаја или овлашћења. Њихова вриједност је процјењена на 560.000 КМ, а оптужени судија их је адвокату продао за 283.400 КМ што је дупло мање од процјењене вриједности. Пејовића терете да је од власника фирме "Sevoi Financial Consulting" Сенада Хермана 21. априла ове године захтијевао и примио 1.000 евра да би, користећи утицај, гарантовао заштиту и повољан исход судских поступка за привредно друштво власништво поменутог.

Адвокат Вукајловић недавно је ухапшен због сумњи да је помагао судији Пејовићу у чињењу кривчног дјела, а након испитивања пуштен је да се брани са слободе.

Милош Шмитран у овом случају одустао је од одштетног захјтева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана