Sudiji Pejoviću godina zatvora i 40.000 KM novčane kazne

N.T.
Sudiji Pejoviću godina zatvora i 40.000 KM novčane kazne

BANjALUKA - Sudija Osnovnog suda u Banjaluci Nebojša Pejović, koji je optužen za trgovinu uticajem i povredu zakona biće osuđen na godinu zatvora i 40.000 KM novčane kazne.

To je predviđeno u  sporazum o priznanju krivice koji je  zaključio sa Republičkim tužilaštvom, a koji je prihvatio Okružni sud u Banjaluci

Osim toga,  Pejoviću  će biti izrečena i petogodišnja zabrana obavljanja sudijskog posla.

Prema sporazumu Pejović je dužan i da plati sudske troškove.

Sudija Dragan Uletilović koji je prihvatio sporazum izrivanje presude zakazao je za sutra.

Pejovića optužnica tereti da je  je 31. decembra 2019.  godine kao sudija u izvršnom postupku pred Osnovnim sudom u Banjaluci na ročištu za prodaju nekretnina spriječio četiri ponuđača da  učestvuju u javnom nadmetanju o prodaji da bi ponuđaču, advokatu Stojanu Vukajloviću omogućio sticanje koristi.

Radilo se o  četiri stana u Banjaluci, jednom poslovnom prostoru i vikendici sa dvorištem u selu Ivanjska koji su oduzeti od bivšeg načelnika  Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave Banjaluka Miloša Šmitrana osuđenog na pola godine zatvora zbog zuloupotrebe  položaja ili ovlašćenja. Njihova vrijednost je procjenjena na 560.000 KM, a optuženi sudija ih je advokatu prodao za 283.400 KM što je duplo manje od procjenjene vrijednosti. Pejovića terete da je od vlasnika firme "Sevoi Financial Consulting" Senada Hermana 21. aprila ove godine zahtijevao i primio 1.000 evra da bi, koristeći uticaj, garantovao zaštitu i povoljan ishod sudskih postupka za privredno društvo vlasništvo pomenutog.

Advokat Vukajlović nedavno je uhapšen zbog sumnji da je pomagao sudiji Pejoviću u činjenju krivčnog djela, a nakon ispitivanja pušten je da se brani sa slobode.

Miloš Šmitran u ovom slučaju odustao je od odštetnog zahjteva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana