Суд БиХ: Елез свједок или осумњичени у истрази убиства у Србији?

Н.Т.
Суд БиХ: Елез свједок или осумњичени у истрази убиства у Србији?

САРАЈЕВО - Рочиште за изјашњење о кривици оптуженог Дарка Елеза у предмету "Лутка" за тешка кривична дјела данас је у Суду БиХ одгођено.

Тужилац Дубравко Чампара у судници је рекао да су у току преговори са правосудним институцијама из "сусједне државе" те затражио 15 дана одгоде. Елезов бранилац Горан Драговић сложио са одгађањем, а он и тужилац нису новинарима појаснили о каквим преговорима се ради.

Елеза оптужница у "Лутки" терети да је био вођа организоване групе која је дјеловала  2005. до 2009. године и  коју сумњиче за неколико убистава, пљачке банака, транспорта новца вриједне више милиона марака, као и прање новца. 

Шпекулише се да правосуђе Србије жели саслушати Елеза у предметима убистава шкаљараца Драгослава Мише Огњановића и Драгослава Милорадовића. 

Србијански медији пишу да иза убиства адвоката Огњановића наводно стоје бивши министар полиције Небојша Стефановић и бивша државна секретарка Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић са којом је Елез наводно разговарао у Новом Саду. 

Медији у Србији пишу да је Елез по њеном налогу окупљао екипу млађих људи да послуже за "одређене послове". Као извршиоци убиства адвоката сумњиче се кавачки клан Вељка Беливука и његов блиски сарадник Дарко Елез, наводно као директни егзекутор.

Елез се у БиХ налази у притвору по рјешењу Суда БиХ због суђења за тешка кривична дјела у предмету "Лутка". Он је у марту изручен из Србије у БиХ ради  суђења у "Лутки", а након тога на терет му је стављено учешће у убиствима Синише Милићевића Тигра и Милоша Остојића што је он негирао. 

Елезу је Министарство унутрашњих послова Србије у мају одузело држављанство те земље. 

Међутим, његови адвокати тврде да о томе мора одлуку донијети надлежни суд и да то не може радити министарство. 

Елез је у Србији издржао казну од девет година затвора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана