Sud BiH: Elez svjedok ili osumnjičeni u istrazi ubistva u Srbiji?

N.T.
Sud BiH: Elez svjedok ili osumnjičeni u istrazi ubistva u Srbiji?

SARAJEVO - Ročište za izjašnjenje o krivici optuženog Darka Eleza u predmetu "Lutka" za teška krivična djela danas je u Sudu BiH odgođeno.

Tužilac Dubravko Čampara u sudnici je rekao da su u toku pregovori sa pravosudnim institucijama iz "susjedne države" te zatražio 15 dana odgode. Elezov branilac Goran Dragović složio sa odgađanjem, a on i tužilac nisu novinarima pojasnili o kakvim pregovorima se radi.

Eleza optužnica u "Lutki" tereti da je bio vođa organizovane grupe koja je djelovala  2005. do 2009. godine i  koju sumnjiče za nekoliko ubistava, pljačke banaka, transporta novca vrijedne više miliona maraka, kao i pranje novca. 

Špekuliše se da pravosuđe Srbije želi saslušati Eleza u predmetima ubistava škaljaraca Dragoslava Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića. 

Srbijanski mediji pišu da iza ubistva advokata Ognjanovića navodno stoje bivši ministar policije Nebojša Stefanović i bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović sa kojom je Elez navodno razgovarao u Novom Sadu. 

Mediji u Srbiji pišu da je Elez po njenom nalogu okupljao ekipu mlađih ljudi da posluže za "određene poslove". Kao izvršioci ubistva advokata sumnjiče se kavački klan Veljka Belivuka i njegov bliski saradnik Darko Elez, navodno kao direktni egzekutor.

Elez se u BiH nalazi u pritvoru po rješenju Suda BiH zbog suđenja za teška krivična djela u predmetu "Lutka". On je u martu izručen iz Srbije u BiH radi  suđenja u "Lutki", a nakon toga na teret mu je stavljeno učešće u ubistvima Siniše Milićevića Tigra i Miloša Ostojića što je on negirao. 

Elezu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u maju oduzelo državljanstvo te zemlje. 

Međutim, njegovi advokati tvrde da o tome mora odluku donijeti nadležni sud i da to ne može raditi ministarstvo. 

Elez je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana