Срђан Шупут свједок одбране Славице Ињац: Све одлуке у Агенцији доносе се тимски

Небојша Томашевић
Срђан Шупут свједок одбране Славице Ињац: Све одлуке у Агенцији доносе се тимски

БАЊАЛУКА – Директор Агенције за банкарство Републике Српске не може ни један одсто да утиче на то коме ће нека банка одобрити кредит, а све у Агенцији се ради тимски, казао је у бањалучком Окружном суду Срђан Шупут свједок одбране на суђењу бившем директору Агенције Славици Ињац коју терете за несавјесно пословање у случају „Бобар банка“ .

Свједок је појаснио да мјере које Агенција изриче банкама, након што се контролом утврде неправилности, предлаже супервизор, односно контролор.

- Приједлог мјера иде на Одбор за надзор у Агенцији, а онда га потписује директор који не може утицати на њега. Своје мишљење о томе може дати тек када дође на разматрање у поменути одбор. То је прецизирано новим законом од 2017. године, а и раније је рађено на исти начин и постојао је Одбор за супервизију који је формиран интерним актом. Тај одбор имао је иста овлаћшења, снагу као и данашњи Одбор за надзор - појаснио је Шупут који је данас на челу Агенције за банкарство Српске.

Додао је да супервизори који врше контроле у банкама не броје новац у трезору јер то није њихов опис посла и то ради екстерни ревизор. Нагласио је да се принудна управа у неку банку уводи као крајња мјера те да ако власник банке жели да је упропасти то нико не може да спријечи.

Предсједника судског вијећа Бранимира Јукића интересовало је да ли Агенција може знати ако нека банка крије књиговодствену документацију.

- Како би то могли знати? Скривање стања није законито - рекао је Шупут.

Говорећи о кредитима које надзорни одбор банке одобри и поред негативног мишљења кредитног одбора, свједок је истакао да Агенција може да смијени надзорни одбор ако су учињене незаконитости. Међутим, појаснио је да је одобравање кредита ствар банке,е да сваки члан надзорног одбора одговара за повреду закона те да Агенција контролише како је банка процијенила ризике. На питање Републичког тужиоца Сњежане Петковић шта би урадио да је био на мјесту оптужене, свједок Шупут је рекао да не може да одговори на то питање.

Ињац терете за несавјесно пословање јер је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да Бобар банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује. Према оптужници, због велике кредитне изложености према повезаним лицима, те пласирања лоших кредита причињена је штета од 122,5 милиона марака, а Бобар банка је пропала те су оштећени бројне фирме, општине, фондови.

Стручни свједок

Републичког тужиоца Снежану Петковић је интересовало да ли је Срђан Шупут стручни свједок, јер како је рекла он нема сазнања о спорним радњама који се оптуженој стављају на терет. То је изазвало бурно реаговање адвоката Владе Адамовића који је рекао да је Шупут свједок и да говори о начину рада Агенције те да његовим свједочењем побијају тврдњу тужилаштва да је оптужена све сама одлучивала те да докажу да није могла да утиче коме банка одобрава кредит. Све то је изазвало расправу између тужиоца и одбране коју је прекинуо предсједник судског вијећа Бранимир Јукић рекавши да је Шупут свједок, а могу да га зову како хоће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана