Srđan Šuput svjedok odbrane Slavice Injac: Sve odluke u Agenciji donose se timski

Nebojša Tomašević
Srđan Šuput svjedok odbrane Slavice Injac: Sve odluke u Agenciji donose se timski

BANjALUKA – Direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske ne može ni jedan odsto da utiče na to kome će neka banka odobriti kredit, a sve u Agenciji se radi timski, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu Srđan Šuput svjedok odbrane na suđenju bivšem direktoru Agencije Slavici Injac koju terete za nesavjesno poslovanje u slučaju „Bobar banka“ .

Svjedok je pojasnio da mjere koje Agencija izriče bankama, nakon što se kontrolom utvrde nepravilnosti, predlaže supervizor, odnosno kontrolor.

- Prijedlog mjera ide na Odbor za nadzor u Agenciji, a onda ga potpisuje direktor koji ne može uticati na njega. Svoje mišljenje o tome može dati tek kada dođe na razmatranje u pomenuti odbor. To je precizirano novim zakonom od 2017. godine, a i ranije je rađeno na isti način i postojao je Odbor za superviziju koji je formiran internim aktom. Taj odbor imao je ista ovlaćšenja, snagu kao i današnji Odbor za nadzor - pojasnio je Šuput koji je danas na čelu Agencije za bankarstvo Srpske.

Dodao je da supervizori koji vrše kontrole u bankama ne broje novac u trezoru jer to nije njihov opis posla i to radi eksterni revizor. Naglasio je da se prinudna uprava u neku banku uvodi kao krajnja mjera te da ako vlasnik banke želi da je upropasti to niko ne može da spriječi.

Predsjednika sudskog vijeća Branimira Jukića interesovalo je da li Agencija može znati ako neka banka krije knjigovodstvenu dokumentaciju.

- Kako bi to mogli znati? Skrivanje stanja nije zakonito - rekao je Šuput.

Govoreći o kreditima koje nadzorni odbor banke odobri i pored negativnog mišljenja kreditnog odbora, svjedok je istakao da Agencija može da smijeni nadzorni odbor ako su učinjene nezakonitosti. Međutim, pojasnio je da je odobravanje kredita stvar banke,e da svaki član nadzornog odbora odgovara za povredu zakona te da Agencija kontroliše kako je banka procijenila rizike. Na pitanje Republičkog tužioca Snježane Petković šta bi uradio da je bio na mjestu optužene, svjedok Šuput je rekao da ne može da odgovori na to pitanje.

Injac terete za nesavjesno poslovanje jer je od jula 2009. godine pa do novembra 2014. godine imala saznanja da Bobar banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali i pored toga nije ništa preduzela iako je bila dužna da reaguje. Prema optužnici, zbog velike kreditne izloženosti prema povezanim licima, te plasiranja loših kredita pričinjena je šteta od 122,5 miliona maraka, a Bobar banka je propala te su oštećeni brojne firme, opštine, fondovi.

Stručni svjedok

Republičkog tužioca Snežanu Petković je interesovalo da li je Srđan Šuput stručni svjedok, jer kako je rekla on nema saznanja o spornim radnjama koji se optuženoj stavljaju na teret. To je izazvalo burno reagovanje advokata Vlade Adamovića koji je rekao da je Šuput svjedok i da govori o načinu rada Agencije te da njegovim svjedočenjem pobijaju tvrdnju tužilaštva da je optužena sve sama odlučivala te da dokažu da nije mogla da utiče kome banka odobrava kredit. Sve to je izazvalo raspravu između tužioca i odbrane koju je prekinuo predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić rekavši da je Šuput svjedok, a mogu da ga zovu kako hoće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana