Шесторки 74 године робије због тјерања дјеце на просјачење

Небојша Томашевић
Foto: Илустрација

ТУЗЛА - Шесторо оптужених за организовану трговину људима и искориштавање дјеце ради присилног просјачења осуђено је у Кантоналном суду у Тузли на укупно д 74 године робије.

Организатор групе Шабан Салчиновић (50) осуђен је на 22 године, Ибро Џинић (45) на 16 година, Халил Салиховић (44) на 15 година, а Бериса Џинић (43) на 11 година затвора. Алмир Мухаремовић (50) и Јасмин Мујакић (46) добили су по пет година затвора.

Оптужница Тузланског Кантоналног тужилаштва Салчиновића, Салиховића, Џинићеву, Џинића, Мухаремовића и  Мујакић а терете се да су у групи коју је водио Салчиновић починили  кривично дјело организована трговина људима и  искориштавање дјеце и њихову радну експлоатацију  ради присилног просјачења.

Како се наводи у оптужници, чланови групе су  од 2017. до фебруара 2021. године присиљавали већи број дјеце узраста од четири до 14 година на просјачење, користећи њихову недовољну душевну развијеност, положај беспомоћности и немогућност да пруже отпор.Како се наводи, они би дјецу  будили у раним јутарњим сатима, без обзира на временске прилике, превозили на различите локације у више од 20 мјеста у Тузланском кантону или другим дијеловима БиХ, надзирали их током просјачења, те су дјеца члановима или организатору групе морали предавати износе новца који су се кретали од 40 КМ до 150 КМ дневно.При томе су дјеца била изложена свим временским условима, неадекватно обучена и одјевена, гладна. Била су под сталном пријетном  потребе физичке силе према њима, а оптужени су их чак и тукли и константно вријеђали.

Кантонални суд Тузла је након објаве првостепене пресуде продужио мјеру притвора за оптужене Шабана Салчиновића, Ибру Џинића и Халила Салиховића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана