Šestorki 74 godine robije zbog tjeranja djece na prosjačenje

Nebojša Tomašević
Foto: Ilustracija

TUZLA - Šestoro optuženih za organizovanu trgovinu ljudima i iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja osuđeno je u Kantonalnom sudu u Tuzli na ukupno d 74 godine robije.

Organizator grupe Šaban Salčinović (50) osuđen je na 22 godine, Ibro Džinić (45) na 16 godina, Halil Salihović (44) na 15 godina, a Berisa Džinić (43) na 11 godina zatvora. Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) dobili su po pet godina zatvora.

Optužnica Tuzlanskog Kantonalnog tužilaštva Salčinovića, Salihovića, Džinićevu, Džinića, Muharemovića i  Mujakić a terete se da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili  krivično djelo organizovana trgovina ljudima i  iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju  radi prisilnog prosjačenja.

Kako se navodi u optužnici, članovi grupe su  od 2017. do februara 2021. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost da pruže otpor.Kako se navodi, oni bi djecu  budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno.Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uslovima, neadekvatno obučena i odjevena, gladna. Bila su pod stalnom prijetnom  potrebe fizičke sile prema njima, a optuženi su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali.

Kantonalni sud Tuzla je nakon objave prvostepene presude produžio mjeru pritvora za optužene Šabana Salčinovića, Ibru Džinića i Halila Salihovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana