Прошле године пријаве против више од 660 лица за кријумчарење људи

Срна
Прошле године пријаве против више од 660 лица за кријумчарење људи

САРАЈЕВО- Тужилаштво БиХ примило је прошле године 438 пријава против 662 лица за кријумчарења људи, наводи се у извјештају о раду Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалне имиграције за 2020. годину, који је данас усвојио Савјет министара.

У извјештају се наводи да је Тужилаштво БиХ прошле године примило 50 пријава против 291 лица за организовано кријумчарење људи, 20 пријава против 45 лица за кривично дјело међународне трговине људима и међународног навођења на проституцију, као и осам пријава против 50 лица за организовану међународну трговину људима.

Осим тога, различите предмете трговине људима обрађивала су тужилаштва Републике Српске, Федерације БиХ, кантона и Брчко дистрикта. У саставу Ударне групе су тужиоци из ентитетских и тужилаштава БиХ и Брчко дистрикта, све полицијске структуре на нивоу БиХ и ентитета, те пореске управе ФБиХ и Републике Српске.

У извјештају је оцијењено да је Ударна група остварила значајну улогу у спровођењу и координисању оперативних активности, у откривању и прикупљању доказа за кривична дјела трговине људима и сродна кривична дјела, саопштено је из Савјета министара. Наглашено је да нови облици трговине људима, у којима су жртве најчешће дјеца, као и глобални проблем у вези са мигрантском кризом, указују на обавезу свим члановима Ударне групе да се још енергичније и ефикасније укључују у активности с циљем откривања, процесуирања и кажњавања починилаца кривичних дјела трговине људима и дјелотворније заштита жртава, посебно дјеце.

Савјет министара усвојио је данас и информацију о активностима Министарства безбједности о прихвату држављана БиХ који се враћају из Њемачке на основу Европског путног листа за повратак.

Продужена је употреба тог путног листа издатог од надлежних тијела Њемачке, који ће важити за држављане БиХ приликом њиховог повратка/протјеривања у БиХ, у периоду од 30. јуна ове године до 30. јуна 2024. године.

Министарство безбједности у Савјету министара задужено је да прати процес и по потреби информише.

У информацији је наведено да је од 3. децембра 2015. до 31. марта ове године од надлежних тијела Њемачке најављен долазак 2.826 лица. Од тог броја враћен је 1.431 држављанин БиХ, а укупно 623 лица су прихваћена са Европским путним листом за повратак, 753 са пасошем БиХ, 31 са личном картом БиХ и 22 са путним листом БиХ, док су два држављана БиХ прихваћена са валидним путним документом стране државе по основу принципа јединства породице са држављанином БиХ.

Одбијен је прихват 46 особа, од којих је 38 заустављено у Њемачкој, а осморо враћено са аеродрома у Сарајеву, јер је провјерама утврђено да нису држављани БиХ.

Од 30. јуна прошле до 31. марта ове године из Њемачке је најављен долазак 247 лица, од којих су у БиХ враћена 154 њена држављана, од којих су 53 лица прихваћене са Европским путним листом за повратак, 90 са пасошем БиХ, те 11 са путним листом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана