Prošle godine prijave protiv više od 660 lica za krijumčarenje ljudi

Srna
Prošle godine prijave protiv više od 660 lica za krijumčarenje ljudi

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH primilo je prošle godine 438 prijava protiv 662 lica za krijumčarenja ljudi, navodi se u izvještaju o radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije za 2020. godinu, koji je danas usvojio Savjet ministara.

U izvještaju se navodi da je Tužilaštvo BiH prošle godine primilo 50 prijava protiv 291 lica za organizovano krijumčarenje ljudi, 20 prijava protiv 45 lica za krivično djelo međunarodne trgovine ljudima i međunarodnog navođenja na prostituciju, kao i osam prijava protiv 50 lica za organizovanu međunarodnu trgovinu ljudima.

Osim toga, različite predmete trgovine ljudima obrađivala su tužilaštva Republike Srpske, Federacije BiH, kantona i Brčko distrikta. U sastavu Udarne grupe su tužioci iz entitetskih i tužilaštava BiH i Brčko distrikta, sve policijske strukture na nivou BiH i entiteta, te poreske uprave FBiH i Republike Srpske.

U izvještaju je ocijenjeno da je Udarna grupa ostvarila značajnu ulogu u sprovođenju i koordinisanju operativnih aktivnosti, u otkrivanju i prikupljanju dokaza za krivična djela trgovine ljudima i srodna krivična djela, saopšteno je iz Savjeta ministara. Naglašeno je da novi oblici trgovine ljudima, u kojima su žrtve najčešće djeca, kao i globalni problem u vezi sa migrantskom krizom, ukazuju na obavezu svim članovima Udarne grupe da se još energičnije i efikasnije uključuju u aktivnosti s ciljem otkrivanja, procesuiranja i kažnjavanja počinilaca krivičnih djela trgovine ljudima i djelotvornije zaštita žrtava, posebno djece.

Savjet ministara usvojio je danas i informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti o prihvatu državljana BiH koji se vraćaju iz Njemačke na osnovu Evropskog putnog lista za povratak.

Produžena je upotreba tog putnog lista izdatog od nadležnih tijela Njemačke, koji će važiti za državljane BiH prilikom njihovog povratka/protjerivanja u BiH, u periodu od 30. juna ove godine do 30. juna 2024. godine.

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara zaduženo je da prati proces i po potrebi informiše.

U informaciji je navedeno da je od 3. decembra 2015. do 31. marta ove godine od nadležnih tijela Njemačke najavljen dolazak 2.826 lica. Od tog broja vraćen je 1.431 državljanin BiH, a ukupno 623 lica su prihvaćena sa Evropskim putnim listom za povratak, 753 sa pasošem BiH, 31 sa ličnom kartom BiH i 22 sa putnim listom BiH, dok su dva državljana BiH prihvaćena sa validnim putnim dokumentom strane države po osnovu principa jedinstva porodice sa državljaninom BiH.

Odbijen je prihvat 46 osoba, od kojih je 38 zaustavljeno u Njemačkoj, a osmoro vraćeno sa aerodroma u Sarajevu, jer je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH.

Od 30. juna prošle do 31. marta ove godine iz Njemačke je najavljen dolazak 247 lica, od kojih su u BiH vraćena 154 njena državljana, od kojih su 53 lica prihvaćene sa Evropskim putnim listom za povratak, 90 sa pasošem BiH, te 11 sa putnim listom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana