Приједорчанину казна за убиство познаника смањена за двије године

Небојша Томашевић
Приједорчанину казна за убиство познаника смањена за двије године

БАЊАЛУКА - Адин Хоџић (24) из Приједора осуђен је правоснажно  у Врховном суду Републике Српске на 15 година затвора за убиство Сенада Калтака (66) и овом пресудом му је за  двије године умањена раније изречена казна.

Хоџић је у Окружном суду у Приједору признао кривицу и био осуђен на 17 година затвора.

Секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић казала је да је пресуда изречена након што је вијеће прихватило жалбу одбране те је оптуженом смањена казна.

Злочин, за који је осуђен,  догодио се 28. јануара прошле године у Калтаковој кући у приједорском насељу Хамбарине. Према оптужници, злочину је претходила свађа између поменуте двојице током које је Хоџић са стола узео кухињски нож  чија оштрица дуга 30 центиметара те је Калтака убо два пута у главу наносећи му плитку убодну рану у предјелу унутрашњег угла лијевог  ока и изнад унутрашњег угла десног ока.

- Оптужени Хоџић је потом, истрајан у намјери да оштећеног лиши живота, Калтака ножем убо у предјелу грудног коша. Усљед тога је дошло до пресјецања  пулмоналне артерије и масивног унутрашњег крварења са посљедичним искрварењем, што је довело до  смрти оштећеног - стоји у оптужници.

Даље се наводи да је  Хоџић у намјери да прикрије злочин тепих на којем су се налазили трагови крви сакрио испод кревета у спаваћој соби, те узео два ножа међу којима је и онај с којим је починио злочин те мобилни телефон  оштећеног као и кључеве куће.

- Потом је Калтаку око врата везао изолир траку и каиш те његово тијело извукао из куће и одвукао 100 метара даље и сакрио у ниско растиње. Након тога отишао је својој кући гдје је сакрио своју одјећу као и предмете које је узео из куће жртве - стоји у оптужници на основу које Хоџић и осуђен.

Тијело убијеног Калтака  је пронађено сатима касније, а полиција је у кући затекла крваве трагове, одјећу натопљену крвљу, али и трагове који указују да је тијело одвучено на ливаду. Обдукцијом је утврђено да су Калтаку нанесена три убода ножем, а преминуо је усљед искрварења.

На овај злочин надовезала се још једна трагедија будући да је Сенадов отац Вејсил преминуо неколико сати након што је сазнао за убиство сина.

Убица тражио жртву

Према резултатима из истраге Адин Хоџић је прије него је откривен учествовао у потрази за Сенадом Калтаком коју су организовали његове комшије када су видјели да је нестао. Хоџић је  глумио забринутост и тврдио да не зна шта се десило Сенаду. Дан касније полиција је склопила све коцкице  па је он ухапшен.

Хоџић је и раније је долазио у сукоб са законом и у децембру 2021. године хапшен је због сумње да је уз пријетњу пиштољем опљачкао таксисту Драгољуба К. од кога је украо 110 марака. Напад је квалификован као разбојништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана