Prijedorčaninu kazna za ubistvo poznanika smanjena za dvije godine

Nebojša Tomašević
Prijedorčaninu kazna za ubistvo poznanika smanjena za dvije godine

BANjALUKA - Adin Hodžić (24) iz Prijedora osuđen je pravosnažno  u Vrhovnom sudu Republike Srpske na 15 godina zatvora za ubistvo Senada Kaltaka (66) i ovom presudom mu je za  dvije godine umanjena ranije izrečena kazna.

Hodžić je u Okružnom sudu u Prijedoru priznao krivicu i bio osuđen na 17 godina zatvora.

Sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović kazala je da je presuda izrečena nakon što je vijeće prihvatilo žalbu odbrane te je optuženom smanjena kazna.

Zločin, za koji je osuđen,  dogodio se 28. januara prošle godine u Kaltakovoj kući u prijedorskom naselju Hambarine. Prema optužnici, zločinu je prethodila svađa između pomenute dvojice tokom koje je Hodžić sa stola uzeo kuhinjski nož  čija oštrica duga 30 centimetara te je Kaltaka ubo dva puta u glavu nanoseći mu plitku ubodnu ranu u predjelu unutrašnjeg ugla lijevog  oka i iznad unutrašnjeg ugla desnog oka.

- Optuženi Hodžić je potom, istrajan u namjeri da oštećenog liši života, Kaltaka nožem ubo u predjelu grudnog koša. Usljed toga je došlo do presjecanja  pulmonalne arterije i masivnog unutrašnjeg krvarenja sa posljedičnim iskrvarenjem, što je dovelo do  smrti oštećenog - stoji u optužnici.

Dalje se navodi da je  Hodžić u namjeri da prikrije zločin tepih na kojem su se nalazili tragovi krvi sakrio ispod kreveta u spavaćoj sobi, te uzeo dva noža među kojima je i onaj s kojim je počinio zločin te mobilni telefon  oštećenog kao i ključeve kuće.

- Potom je Kaltaku oko vrata vezao izolir traku i kaiš te njegovo tijelo izvukao iz kuće i odvukao 100 metara dalje i sakrio u nisko rastinje. Nakon toga otišao je svojoj kući gdje je sakrio svoju odjeću kao i predmete koje je uzeo iz kuće žrtve - stoji u optužnici na osnovu koje Hodžić i osuđen.

Tijelo ubijenog Kaltaka  je pronađeno satima kasnije, a policija je u kući zatekla krvave tragove, odjeću natopljenu krvlju, ali i tragove koji ukazuju da je tijelo odvučeno na livadu. Obdukcijom je utvrđeno da su Kaltaku nanesena tri uboda nožem, a preminuo je usljed iskrvarenja.

Na ovaj zločin nadovezala se još jedna tragedija budući da je Senadov otac Vejsil preminuo nekoliko sati nakon što je saznao za ubistvo sina.

Ubica tražio žrtvu

Prema rezultatima iz istrage Adin Hodžić je prije nego je otkriven učestvovao u potrazi za Senadom Kaltakom koju su organizovali njegove komšije kada su vidjeli da je nestao. Hodžić je  glumio zabrinutost i tvrdio da ne zna šta se desilo Senadu. Dan kasnije policija je sklopila sve kockice  pa je on uhapšen.

Hodžić je i ranije je dolazio u sukob sa zakonom i u decembru 2021. godine hapšen je zbog sumnje da je uz prijetnju pištoljem opljačkao taksistu Dragoljuba K. od koga je ukrao 110 maraka. Napad je kvalifikovan kao razbojništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana