Пресуда Врховног суда ФБиХ против ухапшених у акцији “Сити”: Полицајац ослобођен оптужби

Небојша Томашевић
Пресуда Врховног суда ФБиХ против ухапшених у акцији “Сити”: Полицајац ослобођен оптужби

САРАЈЕВО – Радник Оперативног центра Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Фахрудин Хајдарбашић у Врховном суду ФБиХ ослобођен је оптужби да је злоупотријебио положај и члановима криминалне групе која се бавила проституцијом дојављивао куда се крећу полицијске патроле.


Врховни суд је тако потврдио ослобађајући дио пресуде Кантоналног суда у Сарајеву, али је одредио да ће се оптуженом Хајдарбашићу поново судити за недозвољено држање и ношење оружја и муниције. У овом случају истом пресудом Врховног суда смањене су раније изречене казне Рамелу Јусуфију и Нејри Јусуфовић, па је тако Рамел сада осуђен на 10 година и 10 мјесеци, а Нејра на 11 година и 10 мјесеци због организованог криминала и навођења на проституцију те других дјела. Првостепеном пресудом Рамел је био кажњен са 12 и по, а Нејра са 13 и по година затвора.

Емиру Шушићу потврђена раније изречена казна од три године и девет мјесеци затвора, док је Алену Кртичићу укинута пресуда за трговину дрогом и враћена на ново суђење.

Своју одлуку Врховни суд ФБиХ је донио након што је између осталог одбио жалбе тужилаштва у односу на ослобађајући дио пресуде Хајдарбашићу, док је прихваћена његова жалба у односу на казну за недозвољено држање оружја. Суд је дјелимично уважио и жалбе Јусуфија и Јусуфовићеве у односу на дјело трговина људима па су им зато и смањене казне.

Јусуфи, Јусуфовић, Шушић и Кртичић оптужени су за кривична дјела навођење на проституцију, организована трговина људима, неовлаштена производња и стављање у промет дрога, док је Јусуфи додатно оптужен и за лихварство.

Јусуфи и  Јусуфовићева оптужени су да су од 2017. до априла 2019. године организовали групу која је наводила већи број дјевојака на пружање сексуалних услуга. Организованој групи, која се бавила и трговином наркотицима, припадали су и оптужени Шушић и Кртичић. Хајдарбашић се теретио да је као радник у Оперативном центру МУП-а КС имао информације куда се крећу полицијске патроле, те да их је дојављивао члановима групе како не би били ухваћени.

Сви поменути су ухапшени у априлу 2019. године у акцији кодног имена “Сити” током које је од оптужених одузета већа количина новца због сумње да су је зарадили кривичним дјелима. Током суђења могло се чути да је од Јусуфија одузето око 1.700 КМ и 400 евра, док је код Нејре Јусуфовић пронађено око 5.000 КМ.

СУД БиХ

Рамелу Јусуфију, Емиру Шушићу и Нејри Јусуфовић суди се у Суду БиХ ради чињења кривичних дјела и кривотворења новца. Заједно са њима на оптуженичкој клупи су Наида Ћехајић, Марина Гогалић и Алмедина Бостанџија. Терете их да су током 2019. на подручју Илијаша, Јабланице, Коњица и других мјеста стављали кривотворене новчанице у промет, тако што су у продавницама или угоститељским објектима куповали робу мање вриједности, коју би плаћали лажним новчаницама у апоенима од 50 евра како би добијали остатак у исправним новчаницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана