Presuda Vrhovnog suda FBiH protiv uhapšenih u akciji “Siti”: Policajac oslobođen optužbi

Nebojša Tomašević
Presuda Vrhovnog suda FBiH protiv uhapšenih u akciji “Siti”: Policajac oslobođen optužbi

SARAJEVO – Radnik Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Fahrudin Hajdarbašić u Vrhovnom sudu FBiH oslobođen je optužbi da je zloupotrijebio položaj i članovima kriminalne grupe koja se bavila prostitucijom dojavljivao kuda se kreću policijske patrole.


Vrhovni sud je tako potvrdio oslobađajući dio presude Kantonalnog suda u Sarajevu, ali je odredio da će se optuženom Hajdarbašiću ponovo suditi za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije. U ovom slučaju istom presudom Vrhovnog suda smanjene su ranije izrečene kazne Ramelu Jusufiju i Nejri Jusufović, pa je tako Ramel sada osuđen na 10 godina i 10 mjeseci, a Nejra na 11 godina i 10 mjeseci zbog organizovanog kriminala i navođenja na prostituciju te drugih djela. Prvostepenom presudom Ramel je bio kažnjen sa 12 i po, a Nejra sa 13 i po godina zatvora.

Emiru Šušiću potvrđena ranije izrečena kazna od tri godine i devet mjeseci zatvora, dok je Alenu Krtičiću ukinuta presuda za trgovinu drogom i vraćena na novo suđenje.

Svoju odluku Vrhovni sud FBiH je donio nakon što je između ostalog odbio žalbe tužilaštva u odnosu na oslobađajući dio presude Hajdarbašiću, dok je prihvaćena njegova žalba u odnosu na kaznu za nedozvoljeno držanje oružja. Sud je djelimično uvažio i žalbe Jusufija i Jusufovićeve u odnosu na djelo trgovina ljudima pa su im zato i smanjene kazne.

Jusufi, Jusufović, Šušić i Krtičić optuženi su za krivična djela navođenje na prostituciju, organizovana trgovina ljudima, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, dok je Jusufi dodatno optužen i za lihvarstvo.

Jusufi i  Jusufovićeva optuženi su da su od 2017. do aprila 2019. godine organizovali grupu koja je navodila veći broj djevojaka na pružanje seksualnih usluga. Organizovanoj grupi, koja se bavila i trgovinom narkoticima, pripadali su i optuženi Šušić i Krtičić. Hajdarbašić se teretio da je kao radnik u Operativnom centru MUP-a KS imao informacije kuda se kreću policijske patrole, te da ih je dojavljivao članovima grupe kako ne bi bili uhvaćeni.

Svi pomenuti su uhapšeni u aprilu 2019. godine u akciji kodnog imena “Siti” tokom koje je od optuženih oduzeta veća količina novca zbog sumnje da su je zaradili krivičnim djelima. Tokom suđenja moglo se čuti da je od Jusufija oduzeto oko 1.700 KM i 400 evra, dok je kod Nejre Jusufović pronađeno oko 5.000 KM.

SUD BiH

Ramelu Jusufiju, Emiru Šušiću i Nejri Jusufović sudi se u Sudu BiH radi činjenja krivičnih djela i krivotvorenja novca. Zajedno sa njima na optuženičkoj klupi su Naida Ćehajić, Marina Gogalić i Almedina Bostandžija. Terete ih da su tokom 2019. na području Ilijaša, Jablanice, Konjica i drugih mjesta stavljali krivotvorene novčanice u promet, tako što su u prodavnicama ili ugostiteljskim objektima kupovali robu manje vrijednosti, koju bi plaćali lažnim novčanicama u apoenima od 50 evra kako bi dobijali ostatak u ispravnim novčanicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana