Пресуда Окружног суда у Бањалуци: Судији година и четири мјесеца робије

Ј. С.
Пресуда Окружног суда у Бањалуци: Судији година и четири мјесеца робије

БАЊАЛУКА - Судија Драган Боровчанин (68) осуђен је у Окружном суду у Бањалуци на годину и четири мјесеца затвора јер је незаконито досудио кћерки стан од 55.000 КМ за трећину његове вриједности те је због тога крив за повреду закона од стране судије или тужиоца.

Пресуду је изрекао судија Благоја Драгосављевић уз присуство тужиоца Сање Тадић Стојисављевић, док оптужени и његов бранилац нису били присутни. Драгосављевић је током образлагања пресуде, између осталог, казао да Бојана Ђуровић тај стан није могла купити у извршном поступку док све док је судија који води тај поступак њен отац.

- Отежавајућа околност по оптуженог је то што је свјесно кршио закон и доносио незаконите одлуке с намјером да кћерки прибави имовинску корист - казао је Драгосављевић, додајући да то што Ђуровићева није постала власник стана такође није олакшавајућа околност.

Суд је узео у обзир да оптужени није раније осуђиван као и његово коректно понашање.

Боровчанину није изречена мјера забране вршења дужности судије због његових година, јер ће након изречене мјере Драгосављевић имати 70 година, када према закону престаје могућност обављања дужности судије. 

На ову пресуду могуће је уложити жалбу у законском року. 
Бранилац оптуженог Миодраг Стојановић казао је раније, током завршних ријечи, да судија није намјеравао да кћерки прибави корист продајом, али је признао да је превидио одредбу која потврђује да сродници судије не смију бити купци у извршном поступку.

Боровчанина је оптужница теретила за повреду закона од стране судије или јавног тужиоца. Према оптужници, он је 7. августа 2020. у Источном Сарајеву, поступајући као судија Окружног привредног суда у извршном поступку на другом рочишту, кћерки незаконито продао некретнину.

Ријеч је о стану величине 40,65 квадрата у Источном Новом Сарајеву, а који је био у власништву фирме "Ранком инжењеринг" из Бијељине. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана