Presuda Okružnog suda u Banjaluci: Sudiji godina i četiri mjeseca robije

J. S.
Presuda Okružnog suda u Banjaluci: Sudiji godina i četiri mjeseca robije

BANjALUKA - Sudija Dragan Borovčanin (68) osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na godinu i četiri mjeseca zatvora jer je nezakonito dosudio kćerki stan od 55.000 KM za trećinu njegove vrijednosti te je zbog toga kriv za povredu zakona od strane sudije ili tužioca.

Presudu je izrekao sudija Blagoja Dragosavljević uz prisustvo tužioca Sanje Tadić Stojisavljević, dok optuženi i njegov branilac nisu bili prisutni. Dragosavljević je tokom obrazlaganja presude, između ostalog, kazao da Bojana Đurović taj stan nije mogla kupiti u izvršnom postupku dok sve dok je sudija koji vodi taj postupak njen otac.

- Otežavajuća okolnost po optuženog je to što je svjesno kršio zakon i donosio nezakonite odluke s namjerom da kćerki pribavi imovinsku korist - kazao je Dragosavljević, dodajući da to što Đurovićeva nije postala vlasnik stana takođe nije olakšavajuća okolnost.

Sud je uzeo u obzir da optuženi nije ranije osuđivan kao i njegovo korektno ponašanje.

Borovčaninu nije izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti sudije zbog njegovih godina, jer će nakon izrečene mjere Dragosavljević imati 70 godina, kada prema zakonu prestaje mogućnost obavljanja dužnosti sudije. 

Na ovu presudu moguće je uložiti žalbu u zakonskom roku. 
Branilac optuženog Miodrag Stojanović kazao je ranije, tokom završnih riječi, da sudija nije namjeravao da kćerki pribavi korist prodajom, ali je priznao da je previdio odredbu koja potvrđuje da srodnici sudije ne smiju biti kupci u izvršnom postupku.

Borovčanina je optužnica teretila za povredu zakona od strane sudije ili javnog tužioca. Prema optužnici, on je 7. avgusta 2020. u Istočnom Sarajevu, postupajući kao sudija Okružnog privrednog suda u izvršnom postupku na drugom ročištu, kćerki nezakonito prodao nekretninu.

Riječ je o stanu veličine 40,65 kvadrata u Istočnom Novom Sarajevu, a koji je bio u vlasništvu firme "Rankom inženjering" iz Bijeljine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana