Пресуда Кантоналног суда у Новом Травнику у поновљеном поступку: Ослобођен оптужби за убиство брата

Небојша Томашевић
Пресуда Кантоналног суда у Новом Травнику у поновљеном поступку: Ослобођен оптужби за убиство брата

НОВИ ТРАВНИК - Перо Филиповић (59) у поновљеном поступку у Кантоналном суду у Новом Травнику поново је усљед недостатка доказа ослобођен оптужби за убиство брата Младена.

Он је и 2016. године био ослобођен, јер је судско вијеће Кантоналног суда закључило да Тужилаштво није доказало наводе из оптужнице, те је утврдило да постоје објективне сумње да се цијели случај одиграо сасвим другачије. Ову пресуду је укинуо Врховни суд Федерације БиХ и вратио на нови поступак у којем тужилаштво опет није доказало кривицу.

Оптужница је Перу Филиповића теретила да је брата Младена усмртио 13. августа 2015. око три часа у насељу Мратинићи у општини Крешево.

Наводи се да је он након краће свађе и нагуравања чакијом задао више удараца брату Младену у предјелу врата и грудног коша. Усљед задобијених повреда Младен је преминуо на мјесту.

Како се наводи у оптужници, два убода му је задао у предјелу лијеве стране врата и један у грудни кош и радило се о лакшим озљедама. Трећи убод у десну страну врата, како је стајало у оптужници, био је кобан за Младена јер му је сјечиво исјекло картоидну артерију и мишиће врата па је он преминуо на лицу мјеста.

Према незваничним информацијама од раније, сукобу између два брата Филиповића, наводно је претходила свађа око нерашчишћених рачуна у вези са имовином. Двојица браће су живјела у породичној кући, али су, упркос чињеници да се знало коме је шта припадало, често долазили у сукоб.

Мјештани Крешева су причали да је Пери, како се њима чинило, сметало и то што његов брат са породицом дође два пута годишње у породичну кућу.

Наводно, старији брат је Перу и финансијски помагао, али односи између њих често су били лоши.

Перо је у притвору провео од 13. августа 2015. године до 12. маја 2016. године, када му је рјешењем Суда укинута ова мјера. 

Уколико ова пресуда постане правоснажна он ће имати право да потражује надокнаду за вријеме проведено иза решетака.

Трошкови овог поступка и накнада браниоца оптуженог, с обзиром да је оптужени ослобођен, биће плаћени из буџета.

Документа

Након изрицања ослобађајуће пресуде, Суд је донио рјешење да се Пери Филиповићу врати пасош Аустрије. Тај документ му је након злочина одузела Полицијска управа Крешево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана