Presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku u ponovljenom postupku: Oslobođen optužbi za ubistvo brata

Nebojša Tomašević
Presuda Kantonalnog suda u Novom Travniku u ponovljenom postupku: Oslobođen optužbi za ubistvo brata

NOVI TRAVNIK - Pero Filipović (59) u ponovljenom postupku u Kantonalnom sudu u Novom Travniku ponovo je usljed nedostatka dokaza oslobođen optužbi za ubistvo brata Mladena.

On je i 2016. godine bio oslobođen, jer je sudsko vijeće Kantonalnog suda zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice, te je utvrdilo da postoje objektivne sumnje da se cijeli slučaj odigrao sasvim drugačije. Ovu presudu je ukinuo Vrhovni sud Federacije BiH i vratio na novi postupak u kojem tužilaštvo opet nije dokazalo krivicu.

Optužnica je Peru Filipovića teretila da je brata Mladena usmrtio 13. avgusta 2015. oko tri časa u naselju Mratinići u opštini Kreševo.

Navodi se da je on nakon kraće svađe i naguravanja čakijom zadao više udaraca bratu Mladenu u predjelu vrata i grudnog koša. Usljed zadobijenih povreda Mladen je preminuo na mjestu.

Kako se navodi u optužnici, dva uboda mu je zadao u predjelu lijeve strane vrata i jedan u grudni koš i radilo se o lakšim ozljedama. Treći ubod u desnu stranu vrata, kako je stajalo u optužnici, bio je koban za Mladena jer mu je sječivo isjeklo kartoidnu arteriju i mišiće vrata pa je on preminuo na licu mjesta.

Prema nezvaničnim informacijama od ranije, sukobu između dva brata Filipovića, navodno je prethodila svađa oko neraščišćenih računa u vezi sa imovinom. Dvojica braće su živjela u porodičnoj kući, ali su, uprkos činjenici da se znalo kome je šta pripadalo, često dolazili u sukob.

Mještani Kreševa su pričali da je Peri, kako se njima činilo, smetalo i to što njegov brat sa porodicom dođe dva puta godišnje u porodičnu kuću.

Navodno, stariji brat je Peru i finansijski pomagao, ali odnosi između njih često su bili loši.

Pero je u pritvoru proveo od 13. avgusta 2015. godine do 12. maja 2016. godine, kada mu je rješenjem Suda ukinuta ova mjera. 

Ukoliko ova presuda postane pravosnažna on će imati pravo da potražuje nadoknadu za vrijeme provedeno iza rešetaka.

Troškovi ovog postupka i naknada branioca optuženog, s obzirom da je optuženi oslobođen, biće plaćeni iz budžeta.

Dokumenta

Nakon izricanja oslobađajuće presude, Sud je donio rješenje da se Peri Filipoviću vrati pasoš Austrije. Taj dokument mu je nakon zločina oduzela Policijska uprava Kreševo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana