Потврђена пресуда Мустафи Хасанбашићу: Нападачу на полицију 12 година робије

Небојша Томашевић
Потврђена пресуда Мустафи Хасанбашићу: Нападачу на полицију 12 година робије

БАЊАЛУКА - Мустафа Хасанбашић, звани Мућа (42) из Тешња у Врховном суду Републике Српске правоснажно је осуђен на 12 година затвора због више кривичних дјела и покушаја убиства полицајаца на које је пуцао у мјесту Главице код Добоја.

Ово је трећа пресуда која му је изречена, а овом одлуком потврђена му је последња пресуда Окружног суда у Бањалуци. Хасанбашић је осим за покушај убиства осуђен за  принуду, недозвољену проиводњу оружја или експлозивних маетрија и неовлаштен промет дрогом. Осим затворске казне суд му је изрекао и мјеру обавезног лијечења од зависности.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић казала је да је вијеће  одбило жалбу одбране као неосновану те потврдило пресуду Окружног суда у Бањалуци.

Хасанбашићу  је до сада два пута понављано суђење јер је Врховни суд РС укидао пресуде.  Прво је био осуђен на 14 година, да би након укидања пресуде у поновљеном поступку добио годину мање. Та последња пресуда укинута је по жалби Тужилаштва па је суђење поновљено, након чега је добио 12 година затвора и та казна сада је правоснажна.

Према пресуди, Хасанбашић је заједно са  Бењамином Ћостовићем  9. марта  2018. године напао полицијску патролу  у којој су били Нермин Суљић и Алмир Заимовић.  Ћостовић је признао кривицу и осуђен је на годину и по затвора. У пресуди се наводи да су Хасанбашић и Ћостовић напали полицијску патролу у мјесту Главица код Добоја када су их полицајци  уочили да конзумирају и препакују дрогу, односно спид и амфетамин. Дрога је била Хасанбашићево власништво.

- Када је видио полицију, Хасанбашић, за којим је била расписана потјерница због избјегавања затворске казне, почео је да бјежи. Одбацио је торбу из које је извадио пиштољ, а у њој је оставио  пакетиће спида. Полицајци су му наредили да стане, а он се окренуо и испалио хитац према њима - наводи се у пресуди.

Док је Хасанбашић бјежао, Ћостовић је пришао полицајцима и песницом ударио полицајца Суљића, усљед чега је он из пиштоља нехотице испалио хитац. Ћостовић је покушао да полицајцу отме оружје, али је савладан. Хасанбашић је за то вријеме побјегао у Добој, гдје је његова познаница позвала такси за њега. Након доласка возила, Хасанбашић је таксисти Здравку Г. рекао да га вози у мјесто Приједел, а током вожње  према њему је усмјерио оружје и пријетиио му да ће га убити.

Током вожње наишли су на полицијски пункт и Хасанбашић је пиштољем запријетио таксисти да га обиђе и не стаје. Када је видио да возилу прилази полицајац, он је таксисту истјерао и сјео за волан те кренуо да бјежи. Полицајац Станко Ђ. је запуцао на возило, али је Хасанбашић побјегао. Доласком у мјесто Рајчево на подручју Зеничко-добојског кантона изашао је из возила и кренуо пјешице. Откривен је у мјесту Палучак код Јабланице, гдје је и ухапшен.

Досије

Мустафа Хасанбашић је познат по чињењу кривичних дјела и више пута је долазио у сукоб са законом због чега је и осуђиван. Врховни суд ФБиХ 2007. године правоснажно га је осудио на седам година робије јер је 1997. у Цириху убио Италијана Ђузепеа Сиду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана